Wileńska polędwica*

yrsa

Moderator
Członek ekipy
Sty 3, 2009
27,308
1,603
113
Doruśka ma koty, może dlatego się boi. Ja też bym się bała.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Doruśka

Member
Mar 28, 2006
5,233
0
0
Moje koty to sa batiary ;) ,że tak sparafrazuję : kot niczemu nei przepuści. a ja mam 4 korniszony, to nei są spokojne koty, ciągle walczą skaczą i wirują, taki charakter mają- tzn ta rasa.

ale oprócz kotów, to ja mam kuchnię od zachodu , bardzo ciepłą, a w salonie raczej głupio tak powiesić polędwicę
icon_smile.gif
)
 

kawazmlekiem

Moderator
Członek ekipy
Mar 19, 2005
37,849
6
38
Mam zamiar zrobić to w przyszłym tygodniu, tylko chciałabym uściślić jedną rzecz. Czy wąski kawałek schabu oznacza plaskaty? Czy wąski na szerokość? Na logikę i na wizus to wiem, o co chodzi, ale wolę się upewnić.
 

Elka

Well-known member
Sty 27, 2006
3,806
518
113
Doruska, no i jak? Czy dobrze poszlo?
icon_smile.gif


Kawo, ja ze swoim czasami kretynizmem co do szerokosci i dlugosci to lepiej wyjasnie na zdjeciach
icon_smile.gif

Co prawda nie poledwica, ale karkowka
icon_smile.gif


Tu jest szeroki kawalek karkowki

000_resize1.jpg


a tu podzielony na dwie czesci
000_resize2.jpg


te czesci sa nie plaskie i szerokie, a takie wysokie i waskie
icon_smile.gif

tak samo i z poledwica
icon_smile.gif
 

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
8,336
1,407
113
Mnie, niestety, się nie udała.
icon_frown.gif

Wyschła tak bardzo z wierzchu, że nie dało się kroić nawet najostrzejszym nożem. Może spróbuję jeszcze raz, ale raczej jesienią lub zimą jak będzie chłodniej albo nie będę wieszać tylko potrzymam w lodówce zawiniętą w gazę lub płótno.
 

Boshka

Member
Sie 23, 2006
6,400
0
0
hazo @ 3 May 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1285138Mnie, niestety, się nie udała.
icon_frown.gif

Wyschła tak bardzo z wierzchu, że nie dało się kroić nawet najostrzejszym nożem. Może spróbuję jeszcze raz, ale raczej jesienią lub zimą jak będzie chłodniej albo nie będę wieszać tylko potrzymam w lodówce zawiniętą w gazę lub płótno.
Hania, mozesz udawac, ze to taki polski biltong
icon_wink.gif
A nie dalo sie pokroic maszyna?
 

Elka

Well-known member
Sty 27, 2006
3,806
518
113
hazo @ 3 May 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1285138Mnie, niestety, się nie udała.
icon_frown.gif

Wyschła tak bardzo z wierzchu, że nie dało się kroić nawet najostrzejszym nożem. Może spróbuję jeszcze raz, ale raczej jesienią lub zimą jak będzie chłodniej albo nie będę wieszać tylko potrzymam w lodówce zawiniętą w gazę lub płótno.
Hazo,
Ile czasu suszylas?
A czy jeszcze ja masz? Bo jak masz, to mozesz owinac w wilgotna sciereczke (tylko wilgotna, nie mokra) i potrzymac dobe w lodowce - to bedzie miekka z gory i spokojnie da sie kroic
icon_smile.gif
 

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
8,336
1,407
113
Boshka @ 3 May 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1285191Hania, mozesz udawac, ze to taki polski biltong
icon_wink.gif
A nie dalo sie pokroic maszyna?
Nie wiedziałam co to "biltong", ale obejrzałam i ta moja polędwica właśnie tak wyglądała. Maszyną nie próbowałam, bo jej praktycznie wcale nie używam i jest schowana pod sufitem, a ja jestem za leniwa, żeby skakać po drabinie.

Elu, suszyłam 8 dni i po nieudanej próbie pokrojenia - poooszła. Ale jeszcze kiedyś spróbuję.
icon_biggrin.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Elka

Well-known member
Sty 27, 2006
3,806
518
113
Agha
icon_smile.gif

8 dni to jest normalne, kchm... moze rzeczywiscie bylo za cieplo i za sucho?
gruebel_2.gif

Haniu, sprobuj w lodowce - bedzie latwiej sprawdzac gotowosc... ja to tak tym razem sobie dosprawdzalam.... ze potem tylko bylo zapytanie - a gdzie jest poledwica???? :D
No i miej na uwadze ten sposob z wilgotna sciereczka - bardzo dobrze robi na suszone mieso, kielbasy takze.
icon_smile.gif
 

Boshka

Member
Sie 23, 2006
6,400
0
0
hazo @ 3 May 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1285211Nie wiedziałam co to "biltong", ale obejrzałam i ta moja polędwica właśnie tak wyglądała. Maszyną nie próbowałam, bo jej praktycznie wcale nie używam i jest schowana pod sufitem, a ja jestem za leniwa, żeby skakać po drabinie.

Elu, suszyłam 8 dni i po nieudanej próbie pokrojenia - poooszła. Ale jeszcze kiedyś spróbuję.
icon_biggrin.gif
Szkoda, ze nie napisalas tego zanim wyrzucilas
icon_wink.gif
Biltong jest przepyszny.... Ja bym sie skusila
icon_biggrin.gif
 

Elka

Well-known member
Sty 27, 2006
3,806
518
113
O, suszone mieso jest w ogole niesamowite
icon_smile.gif
nie jadam wedzonek, to te jest dla mnie superowe
icon_smile.gif

raptem, jak zostaje u nas kawaleczek i ssycha sie w lodowce, to krajamy sobie w cieniutkie plasterki (bo inaczej sie nie da) i zajadamy jak chipsy
icon_biggrin.gif

a ormianska basturma??? nie tylko niebo, ale i raj w gebie
icon_smile.gif
tylko ze troche piekacy :-D :-D :-D

767e15de71b4.jpg


Haniu, jesli jednak zdecydujesz sie na powtorke, to pisz na pw
icon_smile.gif
cos zaradzimy
icon_smile.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Boshka

Member
Sie 23, 2006
6,400
0
0
basturmy nigdy nie jadlam... Czy to podobne do bresaola? Mowisz, ze ostre? Tzn sypia chilli z wierzchu czy cos innego?

 

Elka

Well-known member
Sty 27, 2006
3,806
518
113
to jest peklowana, potem naciskana, potem suszona, smarowana pasta z kozieradka, chili, papryka i roznymi innymi przyprawami, czasami nawet z barwnikiem czerwonym
icon_smile.gif
i potem znowu suszona poledwica wolowa. Jest twarda, ze noz jej nie bierze :D ale maz moj umie pokroic
icon_smile.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Doruśka

Member
Mar 28, 2006
5,233
0
0
no to dzis była degustacja- trzymałam w lodówce w ściereczce, przewijałam dwa razy dziennie. Moja nei jest sucha, tzn jest trochę z zewnątrz ,ale w środku nie, , jest nawet trochę za mało słona,ale w smaku pikantna. teraz odwinęłam ze ściereczki, położyłam na desce i z powrotem do lodówki.
Jeśli ja sie dziś nei otrułam, to jutro dam rodzinie. Ile ona teraz może byc przechowywana???
 

Elka

Well-known member
Sty 27, 2006
3,806
518
113
Dorusko, to dobrze
icon_smile.gif
ona jeszcze jak troche wyschnie, to bedzie bardziej slona. Moze byc przechowywana ..... dlugo.... bardzo dlugo. Nic jej sie nie robi, przeciez to suszone mieso
icon_smile.gif
U nas nie lezy dlugo
icon_smile.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

kawazmlekiem

Moderator
Członek ekipy
Mar 19, 2005
37,849
6
38
No to kupiłam schabiszcza kawałek, będę działać.
Elu, dzięki za wyjasnienia.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Doruśka

Member
Mar 28, 2006
5,233
0
0
nadal żyję
icon_smile.gif


polędwica moja od grubszej strony jest w środku różowa, a od cienkiej ciemna, taka bordowa.