Ziemniaki "Delmonico" wersja qd

qd

Well-known member
Sie 28, 2005
7,763
1,162
113
Skaładniki:

500 g ziemniaków ugotowanych w mundurkach ( 5 średnich ziemniaków)
1 średnia cebula ( posiekana drobno)
3 łyżki rozpuszczonego masła + 2 łyżki oliwy 10 g mąki
200 g mleka
100 g sera topionego ( bez dodatków)
100 g sera tartego typu parmezan
2 jajka ugotowane na twardo ( pokrojone w dużą kostkę)
tarta bułka
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
szczypiorek i świeży tymianek opcjonalnie

delmonico_cc.jpg

Wykonanie

Ziemniaki gotować w mundurkach na półtwardo, zalać zimną wodą, jak przestygną – odcedzi ć i obrać. Zupełnie zimne pokroić w grubą kostkę. Odstawić do lodówki.
Na dużej patelni rozgrzać łyżkę masła z łyżką oliwy, wsypać drobno posiekaną cebulę, zeszklić. Dodać mąkę, zasmażyć, dodać mleko, mieszać cały czas aż sos zgęstnieje. Dodać serek topiony i połowę sera typu parmezan. Doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową ( oraz szczypiorkiem i/lub tymiankiem). Dodać ziemniaki i resztę składników, wymieszać, przełożyć do naczynia do zapiekania.
Posypać hojnie tartą bułką, resztą parmezanu i skropić pozostałym masłem z oliwą.
Zapiekać w 200 stopniach ok. 45 min ( do zrumienienia).
Na 2-3 osoby.

Źródło: Mira Michałowska "Nie tylko o hamburgerze - kuchnia amerykańska" ( z moimi zmianami)

Opowieść tutaj
 

Załączniki

  • delmonico_cc.jpg
    delmonico_cc.jpg
    31.9 KB · Wyświetleń: 2