- Wrz 30, 2007
- 3,567
- 0
- 0

Przepis z magazynu Delicious
500g pasternaku
500g batatow
oliwa z oliwek
50g parmezanu
ok 200g maki
1 zoltko
maslo
Do podania:
zielenina
twardy niebieski ser (typu lazur), rozkruszyc
orzeszki piniowe
skwarki dla miesozercow
1. Pasternaki i bataty obrac, pokroic w kostke, polac odrobina oliwy i piec w 200C az beda miekkie
2. Pozwolic im lekko przestygnac, nastepnie zmiksowac blenderem, dodac zoltko, parmezan i make. Wyrobic ciasto.
3. Z ciasta formowac walki i ciac je na ok 2cm kawalki.
4. Zagotowac osolona wode. Wrzucac gnocchi partiami, gotowac az wyplyna na wierzch.
5. Podgrzac na patelni maslo, lekko podsmazyc gnocchi.
6. Podawac z zielenina, posypane orzeszkami i niebieskim serem i ewentualnie skwarkami.
SMACZNEGO