Gnocchi z batatow i pasternaku

Kiiri

Moderator
Wrz 30, 2007
3,567
0
0
gnocci.JPG

Przepis z magazynu Delicious

500g pasternaku
500g batatow
oliwa z oliwek

50g parmezanu
ok 200g maki
1 zoltko
maslo

Do podania:
zielenina
twardy niebieski ser (typu lazur), rozkruszyc
orzeszki piniowe
skwarki dla miesozercow

1. Pasternaki i bataty obrac, pokroic w kostke, polac odrobina oliwy i piec w 200C az beda miekkie
2. Pozwolic im lekko przestygnac, nastepnie zmiksowac blenderem, dodac zoltko, parmezan i make. Wyrobic ciasto.
3. Z ciasta formowac walki i ciac je na ok 2cm kawalki.
4. Zagotowac osolona wode. Wrzucac gnocchi partiami, gotowac az wyplyna na wierzch.
5. Podgrzac na patelni maslo, lekko podsmazyc gnocchi.
6. Podawac z zielenina, posypane orzeszkami i niebieskim serem i ewentualnie skwarkami.

SMACZNEGO
 

Załączniki

  • gnocci.JPG
    gnocci.JPG
    203.1 KB · Wyświetleń: 1

Bea73

Member
Maj 28, 2007
12,223
0
0
Potwierdzam - pyszne!

(robilam w zeszlym roku
lecker.gif
)


gnocchi_patatesdouces022.jpg

 

Załączniki

  • gnocchi_patatesdouces022.jpg
    gnocchi_patatesdouces022.jpg
    106.6 KB · Wyświetleń: 1

Kiiri

Moderator
Wrz 30, 2007
3,567
0
0
Ooo ale piekne zdjecie
icon_smile.gif
zupelnie zapomnialam ze je robilas ale widzialam na pewno bo po zdjeciu poznaje
dump.gif

Ja tez uwielbiam i bataty i pasternak i w ogole wszystkie warzywa korzeniowe
icon_smile.gif
Niestety z batatami musze sie ograniczac, ale jakbym mogla to jadlabym na okraglo
icon_mrgreen.gif
 

Bea73

Member
Maj 28, 2007
12,223
0
0
No ale bataty sa zdrowe, to sie nie ograniczaj
fiesgrins.gif

Ja tez kocham je bardzo; ze szparagami tez sa pyszne! Z wszystkim wlasciwie
icon_smile.gif
 

Kiiri

Moderator
Wrz 30, 2007
3,567
0
0
Niestety nie sa zdrowe dla osob z niedoczynnoscia tarczycy
icon_sad.gif
dodatkowo oslabiaja jej funkcje. Podobno gotowanie/pieczenie czesciowo niweluje negatywny wplyw batatow, ale mimo wszystko nie jem ich czesciej niz raz na 2 tygodnie
icon_sad.gif