Quiche ratatouille

Marga

Member
Wrz 16, 2004
554
0
0
Quiche ratatouille

Ratatouille:
350g bakłażanów
500g cukini
250g cebuli
2 czerwone papryki
2 zielone papryki
4 ząbki czosnku
500g pomidorów
sól, pieprz
natka pietruszki
bazylia


Bakłażany pokroić w kostkę (~ 2cm). Wrzucić do miski i posypać sola. Odstawić na około 20 minut. Niech się wypłaczą.
W miedzyczasie cukinię pokroić w plasterki (~1cm) cebulę w talarki, paprykę w cieńkie paski a czosnek w bardzo drobną kostkę. Pomidory sparzyć (albo nie), ściągnąć z nich skórkę i pokroić w ćwiartki.
Teraz można spłukać sól z bakłażanów i osuszyć na papierowym ręczniku.
Następnie wrzucić je do rondla i przysmażyć w oliwce. Obrumienione bakłażany wyjąć z rondla.
Następnie przysmażyć cebulę z cukinią. Gdy będą przyrumienione dodać paprykę. Mniej więcej po 5 minutach wrzucić pomidory i czosnek. Dusić około 20 minut. Na koniec posolić, popieprzyć i dodać posiekaną natkę pietruszki, bazylię i bakłażany. Po dodaniu ziół rondel zdjąć z ognia.


Ciasto:
250g mąki pszennej
˝ łyżeczki soli
125g masła
1 żółtko

Mąkę wymieszaną z solą przesiac na stolnicę, posiekac z masłem, zrobic dołek, wbic żółtko i dodac dwie łyżki zimnej wody. Zgnieśc dokładnie wszystkie składniki. Uformowac z ciasta kulę, zawinąc w folię aluminiową i włożyc na godzinę do lodówki.

Krem:
1/8l śmietany
1/8l crčme fraîche
2 jajka
150g utartego sera gruyer de Jura

Ratatouille ostudzic i w razie gdyby puściło wodę, odcedzic. Śmietanę razem z crčme fraîche, jajkami i serem wymieszac i dodac do ratatouille.

Ciasto rozwałkowac i wyłożyc na przygotowaną formę. Następnie rozlożyc równomiernie ratatouille. Quiche wstawic na nagrzanego piekarnika (200°) i piec ok. 45 minut.

Smacznego!


Marga
 
Ostatnią edycję dokonał moderator: