Porcja na 2 osoby
2 dzwonka łososia
1 papryka albo po pół np.czerwonej i żółtej
1 fioletowa cebula
200ml.śmietanki słodkiej
kieliszek białego półsł. lub półwytr. winka
koperek
kostka knorra z kury
sok z pół cytryny
trochę mąki
oliwa z oliwek
5 gniazdek tagliatelle
Filety z łososia zalać rozpuszczoną /letnią /kostką knorra+sok z 1/2cytryny +pół pęczka koperku i niech sobie tak poleży z godzinkę.
W międzyczasie na oliwie udusić na pół twardo paprykę i cebulę pokrojone w paseczki podlane winkiem /do wyparowania/.
Na drugiej patelni usmażyć wyjętego z zalewy łososia obtoczonego mąką po 5 min .z każdej strony.Łososia wyjąć na talerze a do tej patelni wlać resztki tej zalewy w której moczył sie łosoś,śmietanę i pogotować ,żeby sie trochę zredukowało.Potem do tego wrzucić paprykę i pozostały koperek i zagrzać.Ugotowane tagliatelle wrzucić do tego sosu i wymieszać.
Podawać z wcześniej usmażonym łososiem.
Przepis nie pamiętam skąd ale zmodyfikowany przez mojego męża.
Pycha i tyle.
2 dzwonka łososia
1 papryka albo po pół np.czerwonej i żółtej
1 fioletowa cebula
200ml.śmietanki słodkiej
kieliszek białego półsł. lub półwytr. winka
koperek
kostka knorra z kury
sok z pół cytryny
trochę mąki
oliwa z oliwek
5 gniazdek tagliatelle
Filety z łososia zalać rozpuszczoną /letnią /kostką knorra+sok z 1/2cytryny +pół pęczka koperku i niech sobie tak poleży z godzinkę.
W międzyczasie na oliwie udusić na pół twardo paprykę i cebulę pokrojone w paseczki podlane winkiem /do wyparowania/.
Na drugiej patelni usmażyć wyjętego z zalewy łososia obtoczonego mąką po 5 min .z każdej strony.Łososia wyjąć na talerze a do tej patelni wlać resztki tej zalewy w której moczył sie łosoś,śmietanę i pogotować ,żeby sie trochę zredukowało.Potem do tego wrzucić paprykę i pozostały koperek i zagrzać.Ugotowane tagliatelle wrzucić do tego sosu i wymieszać.
Podawać z wcześniej usmażonym łososiem.
Przepis nie pamiętam skąd ale zmodyfikowany przez mojego męża.
Pycha i tyle.
Ostatnią edycję dokonał moderator: