Chleb jogurtowy

joanka385

Member
Sie 4, 2008
50
0
0
No i skusiłam się na ten chlebek,jutro go będę piec, chociaż przetwory mi żyć nie dają.
mniam.gif
 

Roman

Member
Sty 11, 2010
1,528
0
0
Sabuto juz pochwalilam Twoje chlebki ale jeszcze raz musze
anbetung.gif

Musze i ja ten chleb wyprobowac bo tak wszystkie chwalicie tym bardziej ze zrobilam caly pojemnik
greckiego jogurtu.
wink.gif


Niteczko chlebki jak malowane dziekuje za przepis ktory napewno wyprobuje.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

sabuto

Member
Mar 23, 2012
6,305
0
36
Roman dziękuję
bussi.gif


Zrób kochana koniecznie! Chlebek przepyszny właśnie jemy na śniadanko, jest sprężysty i taki puchaty mniam
lecker.gif


Dziękuję Netczko za przepis
anbetung.gif
 

sionia

Member
Maj 3, 2006
2,363
0
0
Jesli nie mam koszyczka, to czy moge zrobic ten chleb? Jak wyglada ten koszyczek i gdzie mozna go kupic?

I jeszcze jedno - Sabuto skoro zrobiłaś dwa mniejsze, to czy skróciłas czas pieczenia?
 

neteczka

Member
Lip 29, 2011
2,130
0
0
sionia @ 12 May 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1429891Jesli nie mam koszyczka, to czy moge zrobic ten chleb? Jak wyglada ten koszyczek i gdzie mozna go kupic?

I jeszcze jedno - Sabuto skoro zrobiłaś dwa mniejsze, to czy skróciłas czas pieczenia?
Ja początkowo piekłam go w foremce i też był dobry.Ale jak już zakupiłam koszyk,to już tylko w nim piekę wszystkie chleby.
Sioniu takie wiklinowe koszyczki widziałam swego czasu u nas w Rossmanie i Prymusie przy Śląskiej.
A chleb wyjmujesz z pieca gdy jest pięknie rymiany,a postukany od spodu wydaje głuchy odgłos.
 

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
12
38
Domyślałam się
icon_biggrin.gif
ale pomyślałam żeby to lepiej wyjaśnić, bo jeszcze ktoś przeczyta i chleb upiecze z koszyczkiem, a szkoda by było
icon_lol.gif
 

izydorka

Member
Gru 9, 2008
1,319
0
0
Ja formuję,odstawiam do wyrosniecia i ....nie umiem ładnie przełozyc na blachę do piekarnika.
Dzisiaj zrobiłam Twój chlebek Neteczko-wyszedł bardzo,bardzo smaczny.Wszyscy sie zachwycali,zajadali i prawie juz nic nie zostało.
Ale kształt miał ten mój chlebek fatalny.Pięknie wyrósł ale w wyniku mojego nieumiejętnego przekładania spłaszczył sie i juz tylko trochę podrósł w piekarmiku.
Jak ja mam go przełozyc na tę goraca blachę
gruebel_2.gif
aby był taki piękny jak Wasze?
 

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
4
0
QUOTE (izydorka @ 15 May 2013, 21:46 ) index.php?act=findpost&pid=1431045Ja formuję,odstawiam do wyrosniecia i ....nie umiem ładnie przełozyc na blachę do piekarnika.
Dzisiaj zrobiłam Twój chlebek Neteczko-wyszedł bardzo,bardzo smaczny.Wszyscy sie zachwycali,zajadali i prawie juz nic nie zostało.
Ale kształt miał ten mój chlebek fatalny.Pięknie wyrósł ale w wyniku mojego nieumiejętnego przekładania spłaszczył sie i juz tylko trochę podrósł w piekarmiku.
Jak ja mam go przełozyc na tę goraca blachę
gruebel_2.gif
aby był taki piękny jak Wasze?
Proponuje uzycie dwoch blach. Jedna nagrzac razem z piecem, na druga polozyc akrusz papieru do pieczenia - wazne jest aby blacha na ktore spocznie bochenek do wyrastania byla zupelnie plaska. Gdy piec jest gotowy, wystarczy zsunac bochenek z papierem na goraca blache. Gdybys nie miala calkowicie plaskiej balchy, uzyj duzej szerokiej deski do krojenia, miekka plastikowa nada sie idealnie.
 

izydorka

Member
Gru 9, 2008
1,319
0
0
tatter @ 17 May 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1431501Proponuje uzycie dwoch blach. Jedna nagrzac razem z piecem, na druga polozyc akrusz papieru do pieczenia - wazne jest aby blacha na ktore spocznie bochenek do wyrastania byla zupelnie plaska. Gdy piec jest gotowy, wystarczy zsunac bochenek z papierem na goraca blache. Gdybys nie miala calkowicie plaskiej balchy, uzyj duzej szerokiej deski do krojenia, miekka plastikowa nada sie idealnie.
Dziękuję Tatter.Pomysł z wyrastaniem na papierze-świetny.Oczywiście nie wpadłabym na to- chociaz juz kombinowałam na wszystkie strony.
Nastepnym razem tak właśnie zrobię
anbetung.gif
.

Boshka-ja własnie wykładałam z koszyka bezpośrednio na blachę.I efekt był marny-ale miałam zwykły koszyczek a nie specjalny(nie wiem czy jest róznica-ale pewnie tak) i nie mam wprawy i może ciasto miało delikatną strukturę.W kazdym razie plasnęło na blachę i chleb właściwie upiekł sie dość płaski chociaz b.smaczny.
Bardzo dziękuję za pomoc.
 

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0
Rośnie własnie, juz raz był złożony. Teraz się zastanawiam, czy Wy z tej porcji ciasta robicie jeden, czy 2 bochenki?
 

renia2001

Member
Maj 10, 2012
966
0
0
Jeśli w przepisie jest 500g mąki lub coś około, to jest 1 mały bochenek. Ja piekę raczej z podwójnej porcji duży chleb, ale mam wielkich facetów w domu
icon_smile.gif
Dzięki za przypomnienie przepisu! Robiłam go wiele razy, zawsze wychodzi pyszny! Przed końcem pieczenia wyjmuje z foremki i podpiekam , chleb jest rumiany ze wszystkich stron.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0
Wyszły 2 szt i to wcale znowu nie takie małe:
chleb_jogurtowy_paint.JPG
Jeden od razu z piekarnika poszedł sobie w świat a drugi zważyłam: 420 g. Tamten drugi był posypany czarnuszką, na dwa nie wystarczyło. Ktos tu pisał, że skórka twarda, a u mnie mięciutka! Pewnie dlatego, ze zastosowałam trick z psikaniem wodą i w ścierkę...
Jutro dopiero będę wiedziała jak smakuje i napiszę. Narazie wiem tyle, że chleb jest naprawde bezkonfliktowy. Teraz będę powoli zamieniała make pszenną na żytnią, stopniowo, pomalutku, aż do oczekiwanego skutku.

edit: Juz wiem, że pyszny. Wiem z teorii bo ja napewno nie zamierzam jeść o tej porze ale mój mąz nie zdzierżył zapachu i mając jeden napoczęty chleb, napoczął drugi. I wygląda na to, że chyba go skończy
fiesgrins.gif
Chleb ma dziury, a to jest to, co mój mąż w chlebie lubi najbardziej
fiesgrins.gif

Ale zaklepałam sobie chociaż kromkę na jutro. W celach poznawczych oczywiście
icon_biggrin.gif
 

Załączniki

  • chleb_jogurtowy_paint.JPG
    chleb_jogurtowy_paint.JPG
    109.8 KB · Wyświetleń: 4
Ostatnią edycję dokonał moderator: