- Mar 5, 2009
- 12,619
- 4,749
- 113
Ciasto jednoblachowe, na dużą blaszkę, smaczny i podzielny,
być może już tu jest, ale nie mogłam znaleźć.
Przepis stąd http://fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,106921402,106921402.html
STYROPIAN
Ciasto:
3 szkl. mąki
1/2 szkl. cukru pudru
5 żółtek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
25 dag. masła lub margaryny
Z podanych składników zagnieść ciasto i podzielić na 2 części. 1 część wyłożyć
na spód blaszki i posmarować powidłem śliwkowym lub inną konfiturą. Drugą
włożyć do lodówki lub zamrażarki.
Środek:
1 litr śmietany 18 %, może być jogurt nat,
20 dag wiórków kokosowych
5 białek
1 szkl. cukru
1 budyń śmietankowy duży
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Białka ubić z cukrem, dodać śmietanę i pozostałe składniki. Wymieszać. Wyłożyć
to na ciasto posmarowane powidłem. Na wierzch zetrzeć drugą część ciasta.
Piec ok. 50 min. W temperaturze 180 °C.
Studzić ciasto ok. 3 godzin.
Moje zmiany to połowę śmietany zastąpiłam jogurtem naturalnym,
przez co placek jest ciut lżejszy, a na smak nie ma to najmniejszego wpływu.
polecam
być może już tu jest, ale nie mogłam znaleźć.
Przepis stąd http://fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,106921402,106921402.html
STYROPIAN
Ciasto:
3 szkl. mąki
1/2 szkl. cukru pudru
5 żółtek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
25 dag. masła lub margaryny
Z podanych składników zagnieść ciasto i podzielić na 2 części. 1 część wyłożyć
na spód blaszki i posmarować powidłem śliwkowym lub inną konfiturą. Drugą
włożyć do lodówki lub zamrażarki.
Środek:
1 litr śmietany 18 %, może być jogurt nat,
20 dag wiórków kokosowych
5 białek
1 szkl. cukru
1 budyń śmietankowy duży
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Białka ubić z cukrem, dodać śmietanę i pozostałe składniki. Wymieszać. Wyłożyć
to na ciasto posmarowane powidłem. Na wierzch zetrzeć drugą część ciasta.
Piec ok. 50 min. W temperaturze 180 °C.
Studzić ciasto ok. 3 godzin.
Moje zmiany to połowę śmietany zastąpiłam jogurtem naturalnym,
przez co placek jest ciut lżejszy, a na smak nie ma to najmniejszego wpływu.
polecam
