Falafel*

yrsa

Moderator
Członek ekipy
Sty 3, 2009
27,305
1,601
113
Graz, masz miszcza
rofl.gif
 

qd

Well-known member
Sie 28, 2005
7,763
1,162
113
U mnie dzis w robocie falafel wersja libańska. Czyli z surowego bobu. Bob przekrecony przez maszynke mokry bardzo, wiec dodalam sporo mąki z ciecierzycy, ale jako ze nie robilo się odpowiednio geste ciasto ciasto, to niezależnie od przepisu sypnęłam kuskus. Jak upieke to dam znać co wyszlo.
 

Graz

Member
Gru 2, 2004
13,816
1
38
no co
icon_smile.gif

stała sobie długo ciecierzyca w worku, więc co sie będę rozdrabniać
icon_smile.gif

już zamrozone - oczywiście robiam takie wieksze jakby burgery, bo bym sie zachlastała z wielkością orzeszka
icon_smile.gif
 

yrsa

Moderator
Członek ekipy
Sty 3, 2009
27,305
1,601
113
Myślałam, że jeszcze smażysz
rofl.gif
Następnym razem też sobie zrobię więcej i zamrożę.
 

yrsa

Moderator
Członek ekipy
Sty 3, 2009
27,305
1,601
113
kawazmlekiem @ 10 Jul 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1451295Ten wątek stale jest na wierzchu, więc stwierdziłam, ze nie mam wyjścia i zrobię. Ino muszę ciecierzycę dorwać.
A jak Ci chciałam zrobić to nie chciałaś
fiesgrins.gif


kawazmlekiem @ 10 Jul 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1451305Bo Yrsa to zua kobieta jest.
baa.gif
Patrz wyżej. Albo niżej.

joannas @ 10 Jul 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1451308Dobra, dobra, pyszności nam pod nos podstawia, a my takie oporne
icon_wink.gif
Właściwa odpowiedź
zahnlos.gif
 

kawazmlekiem

Moderator
Członek ekipy
Mar 19, 2005
37,849
6
38

qd

Well-known member
Sie 28, 2005
7,763
1,162
113
qd @ 9 Jul 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1451111U mnie dzis w robocie falafel wersja libańska. Czyli z surowego bobu. Bob przekrecony przez maszynke mokry bardzo, wiec dodalam sporo mąki z ciecierzycy, ale jako ze nie robilo się odpowiednio geste ciasto ciasto, to niezależnie od przepisu sypnęłam kuskus. Jak upieke to dam znać co wyszlo.
Upiekłam i ... zdecydowanie wole z ciecierzycy.
 

joannas

Moderator
Członek ekipy
Wrz 20, 2004
13,025
0
0
Ja wczoraj już usmażyłam, robiłam z połowy porcji. Niestety zabrakło mi natki i kolendry. Jak dla mnie pycha, ale nie wiem czy nie pominę dymki następnym razem i dodam więcej soli. Wczoraj zjadłam 2 na ciepło, dzisaj będę testowała na zimo. I muszę dorobić jakiś sos.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

kawazmlekiem

Moderator
Członek ekipy
Mar 19, 2005
37,849
6
38
Zrobiłam i zjadłam (część). Smaczne, chociaż nie powala mnie na kolana (ale ja za wschodnimi klimatami nie przepadam). Troszkę trzeba było uważać, żeby się porządnie skleiły, dało radę. Dobrze, ze nie wysuszyłam ziaren po namoczeniu, bo wilgotność bardzo w tym pomogła.
Jedyne, co mnie denerwuje, to konsystencja. Nie udało mi się zmielić ziaren na papkę, a wolałabym, wyszła mi masa o grubości suchej kaszy jaglanej. Mieliłam w maszynce z najdrobniejszym sitkiem.

Myślę, że powtórzę, ale z innym zestawem przypraw, mniej wschodnim (teraz nawet cynamonu ciut sypnęłam
zahnlos.gif
). A to, co zostało, pakuję i jadę na działkę do znajomych wegan, zrobimy sobie wegeburgery.
 

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
Kawo, jak bedziesz miala opracowany zestaw innych przypraw podziel sie, prosze.
Falafel to jedyna rzecz, ktorej nigdy nie zamawiam z szawarma.
Nie wiem od czego to zalezy, salatke marokanska uwielbiam, a falafel wyprzedza nawet curry: nie przelkne.
 

poserbaby

Member
Paź 21, 2011
11,435
0
0
kawazmlekiem @ 14 Jul 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1452380A to, co zostało, pakuję i jadę na działkę do znajomych wegan, zrobimy sobie wegeburgery.



A ja gdzieś ostatnio trafiłam na falafel ze szpinaku (i chyba soczewicy). Wyglądał apetycznie, tylko coś nie mam przekonania do szpianku z cynamonem
gruebel_2.gif
Musiałabym chyba zmienić zestaw przypraw.

U mnie Falafel wkrótce będzie, bo mam jeszcze ciecierzycę, a skończyłam już sałatkę marokańską, więc wypada wykombinowac coś na obiad na kolejne dni
fiesgrins.gif
 

doris71

Member
Lis 9, 2008
9,365
0
0
dzisiejsze mi nie podeszły, chyba z powodu małej ilości cynamonu, poprzednie były lepsze tylko nie wiem ile dałam, teraz dałam taką większą szczyptę i lipa, nie ten smak