IPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

 
Reply to this topicStart new topic
> Babka cytrynowa ucierana
Joanna
post 1 Apr 2012, 18:36
Post #1


kucharz 3 gwiazdek
******************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 26.484
Dołączył: 28-November 05
Skąd: Loca Deserta
Użytkownik nr: 1.024



Babka cytrynowa G. Ostrowskiego

Piekę z tego przepisu od kilku lat minibabeczki, baranki i zajączki wielkanocne.
Rezygnuję tylko z dodatku skórki pomarańczowej, by wypieki miały czysty cytrynowy aromat:
http://www.mniammniam.com/Ucierana_babka_c...zowa-7010p.html

"Składniki:
4 cytryny
4 jajka
szklanka cukru
2,5 szklanki mąki
około szklanki mleka
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej (pomijam)
3/4 kostki masła - około 17 dag (daję 15 dag)
szczypta soli

masło do wysmarowania formy
bułka do wysypania formy ( nie daję; formy smaruję masłem i oprószam mąką)

Sposób przygotowania:
Cytryny myję bardzo dokładnie pod wrzątkiem, następnie ścieram z nich skórkę na tarce, uważając, by nie zetrzeć białej warstwy, która znajduje się tuż pod żółtą. Aby nie stracić nic z cennej skórki, przed ścieraniem kładę na tarkę kawałek pergaminu i wciskam go na powierzchnię z dziurkami - starta skórka nie wejdzie pomiędzy ząbki i cała będzie mogła być dodana do ciasta.Masło rozpuszczam w rondelku i odrobinę studzę.Jaja ucieram cukrem na białą, puchatą masę. Dodaję do nich mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, skórkę cytrynową i skórkę pomarańczową. Mieszając, dodaję tyle mleka, by otrzymać raczej gęstą masę, a następnie stopniowo, nie przestając mieszać, dodaję przestudzone masło.

Formę smaruję masłem i oprószam tartą bułką. Do formy wkładam ciasto, całość wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piekę około 40-50 minut."

Moje uwagi:
Oczywiście ciasto w mniejszych formach należy piec krócej.


Załączony plik  babka_cytrynowa2.jpg ( 25.35K ) Suma pobrań: 3


Załączony plik  babka_cytrynowa1.jpg ( 31.11K ) Suma pobrań: 2
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Margot
post 1 Apr 2012, 19:59
Post #2


kucharz 3 gwiazdek
**************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 15.404
Dołączył: 24-June 05
Skąd: z Pomorza
Użytkownik nr: 592



Joasiu ,a ta babka długo trzyma świeżość? Jak upiekę w czwartek to będzie dobra na Wielkanoc?Bo potrzebuję dobrej babki na wynos ,ale muszę ja piec w czwartek raniutko bo jedzie do Gdańska
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Joanna
post 1 Apr 2012, 20:17
Post #3


kucharz 3 gwiazdek
******************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 26.484
Dołączył: 28-November 05
Skąd: Loca Deserta
Użytkownik nr: 1.024



Trudno mi powiedzieć, bo u mnie szybko schodzi, ale wydaje mi się, że jak na babkę długo trzyma świeżość, zwłaszcza polukrowana.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Margot
post 1 Apr 2012, 20:43
Post #4


kucharz 3 gwiazdek
**************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 15.404
Dołączył: 24-June 05
Skąd: z Pomorza
Użytkownik nr: 592



też mi się wydaję ,że z tych co długo świeża,ale jeszcze przemyślę czy piec ja w prezencie
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Joanna
post 1 Apr 2012, 20:47
Post #5


kucharz 3 gwiazdek
******************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 26.484
Dołączył: 28-November 05
Skąd: Loca Deserta
Użytkownik nr: 1.024



Mogę z czystym sumieniem polecić, bo bardzo smaczna.
Go to the top of the page
 
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic

 



Wersja Lo-Fi Datenschutzerklärung |  Impressum |  Aktualny czas: 19th July 2019 - 03:25