Falsu magru

europa112

Member
Paź 28, 2004
1,551
0
0
Falsu magru

Falsu_magru.JPG

3 plastry wołowiny (jeszcze lepiej cielęciny) jak na rolady
300 g zmielonej wołowiny
2 jajka
50 g bułki tartej
150 g twardego sera startego (Provolone)
200 g pancetty
100 g szynki parmeńskiej
po łyżce oregano i tymianku
2 ząbki czosnku
sól i pieprz

800 g pomidorów bez skórki
1 cebula
oregano i tymianek
oliwa
250 ml czerwonego wina

1.Mięso mielone, jajka, bułkę tartą, zioła, 50 g żółtego sera,posiekany czosnek, sól i pieprz ; wszystko to razem dobrze wymieszać.
2.Płaty mięsa układamy tak by tworzyły jedną całość. Na mięso układamy pancettę, następnie rozsmarowujemy mięso mielone (tak by zostało wolne jakieś 4 cm z obydwu brzegów), na wierzch posypujemy pozostały żółty ser i na sam koniec kładziemy szynkę parmeńską. Wszystko zwijamy w rulon i obwiązujemy sznurkiem.
3.Cebulę kroimy w kostkę ; smażymy na oliwie, dodajemy pomidory oraz zioła ; krótko gotujemy a następnie dolewamy wina.
4.Roladę mocno obsmażamy; przekładamy do żaroodpornego naczynia, zalewamy sosem pomidorowym i wsadzamy do piekarnika na okres 2 godzin przy temp 160 stopni.
5.Kroimy w plastry i podajemy z ziemniakami lub z włoskim pieczywem albo z kopytkami.

Ps1 Przepis pochodzi z : http://lamiacucina.wordpress.com/2010/02/1...her-rollbraten/
 

Załączniki

  • Falsu_magru.JPG
    Falsu_magru.JPG
    374.2 KB · Wyświetleń: 2
Ostatnią edycję dokonał moderator: