Udka kurczaka w musztardzie i boczku*

Ewenny

Member
Sty 3, 2010
420
0
16
u mnie były wczoraj na obiad, pycha
daumen.gif
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,279
3,521
113
Upssss. Lecę wyciągać. Dzięki!
icon_wink.gif







Dobre były, miekkie i aromatyczne.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

bietka

Member
Lut 25, 2006
3,895
6
38
Nam również bardzo smakowało.Piekłam sposobem Dziuni-godz w 180 i po odkryciu 30 min w 200 i 15 w 220 st.bez wina niestety bo wyszlo....a czerwone półsłodkie chyba nie teges...
 

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
3
0
Europo, pieke jutro Twoje udka
icon_wink.gif

Sie marynuja obecnie, pachna pieknie. Dam znac jutro.
 

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
3
0
Upieklismy, zjedlismy, wina nie zalowalismy. Pyszne! Polecam tym, ktorzy jeszcze nie probowali.
Europo, w imieniu calej rodziny - wielkie dzieki za przepis
icon_biggrin.gif
 

europa112

Member
Paź 28, 2004
1,551
0
0
Cieszę się, że smakowały, oraz ,że wzbogaciły naszą cincinową kuchnię.
 

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,454
7
38
Zrobiłam wczoraj w wersji bez boczku, akurat zapomniałam go kupić. W sobotę zamarynowałam pałki, a do marynaty dodałam jeszcze łyżeczkę pimenton de la vera, czyli papryki wędzonej łagodnej oraz łyżeczkę miodu. Piekłam wczoraj, a pod koniec pieczenia delikatnie zdjęłam marynatę z udek i podrumieniłam je do chrupkości. Wyszły pyszne, jedna i druga wersja jest świetna.
 

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
8,293
1,345
113
Dzis zrobiłam udka tym sposobem. Bardzo mi smakowały.
mniam.gif

Zrobiłam dokładnie tak jak przepis każe, t.zn. z winem i świeżym rozmarynem. Na pewno jeszcze nie raz będę powtarzać a i przepis przekażę innym, bo warto.

Jeszcze surowe:
93.jpg

i już po upieczeniu:
98.jpg

Piekłam godzinę pod pokrywką w 180 stopniach i 45 minut w 200 bez przykrycia.
 

Załączniki

  • 93.jpg
    93.jpg
    89.4 KB · Wyświetleń: 0
  • 98.jpg
    98.jpg
    60.2 KB · Wyświetleń: 0

bietka

Member
Lut 25, 2006
3,895
6
38
Własnie piekę na dzisiejszą kolację.Znowu zapomniałam o winie-straszna skleroza a chciałam wersję wypasioną
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,279
3,521
113
Dziś do marynaty dodałam trochę soku z cytryny.

EDIT:
Wyszły przepyszne. Nie trzymałam się proporcji marynaty, robiłam na oko.

pa_ki_kurczaka_z_boczkiem.jpg
 

Załączniki

  • pa_ki_kurczaka_z_boczkiem.jpg
    pa_ki_kurczaka_z_boczkiem.jpg
    99.9 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

wika

Member
Cze 22, 2006
3,635
0
36
Wyciągam
mniam.gif
mniam.gif

Marynują się :D