Jajka z łososiem w galarecie*

Pela

Member
Lis 21, 2008
560
0
0
Przepis pochodzi z książki "Biblioteczka Poradnika Domowego. Przepisy czytelników. Potrawy na Wielkanoc" Warszawa 1998

- jajka ugotowane na twardo
- plastry wędzonego łososia
- majonez
- cytryna
- natka pietruszki
- wywar warzywny
- żelatyna na galaretkę
- można dodać jeszcze kapary i małe pomidorki

Jajka obrać, przekroić wzdłuż i na wszystkie połówki nałożyć po pół łyżeczki majonezu. Każdą owinąć plastrem łososia, ułożyć na półmisku zawinięciem do dołu, przybrać kaparami, cząstkami pomidora, plasterkami cytryny. Wywar z warzyw doprawić wybranymi przyprawami - ja dość mocno solę wywary do galaretki. Zagotować i do gorącego dodać żelatynę, bardzo dokładnie wymieszać. Ostudzić i gęstniejącą galaretką polać jajka, wstawić do lodówki na kilka godzin. Podawać z sosem chrzanowym.

IMG_0322cc.jpg
 

Załączniki

  • IMG_0322cc.jpg
    IMG_0322cc.jpg
    58.2 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

nadinn

Member
Cze 21, 2012
1
0
0
bardzo mi sie podoba, zrobie na urodziny
icon_biggrin.gif
 

europa112

Member
Paź 28, 2004
1,551
0
0
Smaczne . Polecam.

Jajka_z__ososiem_w_galaretce.JPG
 

Załączniki

  • Jajka_z__ososiem_w_galaretce.JPG
    Jajka_z__ososiem_w_galaretce.JPG
    276.7 KB · Wyświetleń: 0