Parówki cielęce

Wrz 13, 2004
4,165
0
0
wieprzowina chuda 2 kg
cielęcina 5 kg
podgardle bez skóry 3 kg
peklosól 0,2 kg
cukier 2 dag
pieprz 1,5 dag
gałka muszkatołowa 4 gramy
ziele angielskie 1 gram
osłonki o średnicy 1 cm
Ilosci przemysłowe na domowy użytek zmniejszyć zachowując proporcje.

Mięso i podgardle wieprzowe mielemy, a cielęcinę miksujemy w malakserze dodajac 1,5 litra wody i trochę lodu przez 10 minut.Wsypujemy przyprawy i wieprzowinę i miksujemy do połączenia składników. Wkładamy do osłonek i zostawiamy na 40 minut rozwieszone. Wedzenie przez 60 minut gorącym dymem następnie parzenie w 72 deg C przez 10 minut.
Zamiast wędzenia mozemy piec chwile w piekarniku a następnie parzyć.