Biszkopt makowy
5 jajek
15 dag cukru pudru
2 łyżki zmielonych migdałów
12 dag mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyzeczka proszku do piecz.
20 dag maku
Białka oddzielić od żótek. Ubić białka, dodać cukier i żółtka. Migdały wymieszać z mąkami, proszkiem i makiem. Połączyć z masą jajeczną, wymieszać. Piec 45 min.
Masa pomarańczowa
2 szklanki soku pomarańczowego
1 szkl. mleka
3/4 szkl. cukru
1 budyń śmietankowy
1 łyżka mąki ziemniaczanej i 1 łyzka mąki pszennej
1 galaretka pomarańczowa
aromat pomarańczowy
1 kieliszek spirytusu
1,5 kostki Kasi
2 szklanki soku pomarańczowego zagotować. Zdjąć z ognia i rozpuścić w nim galaretkę. W 1 szklance mleka rozmieszać budyń i mąki. Gdy galaretka się rozpuści, to ponownie zagotować, dodać cukier, mleko z rozmiesznymi składnikami i ugotować budyń.
Ostudzony budyń zmiksować z Kasią (pamiętając aby oba składniki były w tej samej temp.) Dodać aromat i spirytus.
5 jajek
15 dag cukru pudru
2 łyżki zmielonych migdałów
12 dag mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyzeczka proszku do piecz.
20 dag maku
Białka oddzielić od żótek. Ubić białka, dodać cukier i żółtka. Migdały wymieszać z mąkami, proszkiem i makiem. Połączyć z masą jajeczną, wymieszać. Piec 45 min.
Masa pomarańczowa
2 szklanki soku pomarańczowego
1 szkl. mleka
3/4 szkl. cukru
1 budyń śmietankowy
1 łyżka mąki ziemniaczanej i 1 łyzka mąki pszennej
1 galaretka pomarańczowa
aromat pomarańczowy
1 kieliszek spirytusu
1,5 kostki Kasi
2 szklanki soku pomarańczowego zagotować. Zdjąć z ognia i rozpuścić w nim galaretkę. W 1 szklance mleka rozmieszać budyń i mąki. Gdy galaretka się rozpuści, to ponownie zagotować, dodać cukier, mleko z rozmiesznymi składnikami i ugotować budyń.
Ostudzony budyń zmiksować z Kasią (pamiętając aby oba składniki były w tej samej temp.) Dodać aromat i spirytus.


Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: