Biszkopt makowy z kremem pomarańczowym

morena55

Member
Wrz 5, 2011
78
0
0
Biszkopt makowy
5 jajek
15 dag cukru pudru
2 łyżki zmielonych migdałów
12 dag mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyzeczka proszku do piecz.
20 dag maku
Białka oddzielić od żótek. Ubić białka, dodać cukier i żółtka. Migdały wymieszać z mąkami, proszkiem i makiem. Połączyć z masą jajeczną, wymieszać. Piec 45 min.


Masa pomarańczowa
2 szklanki soku pomarańczowego
1 szkl. mleka
3/4 szkl. cukru
1 budyń śmietankowy
1 łyżka mąki ziemniaczanej i 1 łyzka mąki pszennej
1 galaretka pomarańczowa
aromat pomarańczowy
1 kieliszek spirytusu
1,5 kostki Kasi
2 szklanki soku pomarańczowego zagotować. Zdjąć z ognia i rozpuścić w nim galaretkę. W 1 szklance mleka rozmieszać budyń i mąki. Gdy galaretka się rozpuści, to ponownie zagotować, dodać cukier, mleko z rozmiesznymi składnikami i ugotować budyń.
Ostudzony budyń zmiksować z Kasią (pamiętając aby oba składniki były w tej samej temp.) Dodać aromat i spirytus.

IMG_3494.JPG

IMG_3491.JPG
 

Załączniki

  • IMG_3494.JPG
    IMG_3494.JPG
    1.2 MB · Wyświetleń: 3
  • IMG_3491.JPG
    IMG_3491.JPG
    1.5 MB · Wyświetleń: 3
Ostatnią edycję dokonał moderator:

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0
Dzięki Moreno, przepis skopiowany na przyszłość
bussi.gif
 

morena55

Member
Wrz 5, 2011
78
0
0
Moja blaszka to 18/30 cm. Obawiałam się kroić na 3 płaty Ale myślę że w okrągłej tortownicy to spokojnie większe wyrośnie i będzie można przekroić na 3 i masy starczy na dwukrotne przełożenie i będzie tortowo ... Jeśli ktoś by tak chciał...