- Sie 23, 2006
- 6,400
- 0
- 0
Znalazlam przepis na stronie BBC Good Food.
Link do orginalu tu: http://www.bbcgoodfood.com/recipes/3366/se...-and-spring-oni
Danie zrobilam na jedna osobe, ale oczywiscie mozna po prostu skladniki pomnozyc przez liczbe gosci. Aha, imho jest to potrawa, ktora trzeba zjesc na swiezo.
Skladniki:
1 tusza okonia na osobe (imho bardziej jedna ryba na osobe
)
2-3 male mlode dymki na osobe
czosnek niedzwiedzi - 2-3 galazki na osobe
kawalek swiezego imbiru - wielkosc paznokcia na osobe
pol swiezej papryczki chilli na osobe
olej - 2-3 lyzki
sos sojowy -1 lyzeczka
sos rybny - 1 lyzeczka
Przygotowanie:
Rybe przyprawic sola i pieprzem, odlozyc na bok.
Dymki pokroic wzdluz, a nie w poprzek, czosnek umyc.
Posiekac imbir i chilli.
Rozgrzac patelnie z paroma lyzkami oleju. Ma byc naprawde goraca. Usmazyc rybe kladac ja najpierw po stronie skory, smazyc okolo 2-3 minuty, delikatnie przekrecic na druga strone. Smazyc okolo 1 minuty.
Nastepnie przelozyc rybe na podgrzany talerz (bardzo wazne!) i wstawic do nagrzanego piekarnika.
Na ta sama patelnie wlac okolo lyzki oleju, wrzucic imbir i chilli, podsmazyc z pol minuty, dodac dymke i czosnek niedzwiedzi. pozsmazyc przez nastepna minute. Wylaczyc gaz. Dodac do warzyw sos sojowy i rybny do smaku (nie za duzo).
Wyjac rybe z piekarnika, polozyc na nia warzywa.
Podawac z salatka ziolowa (przepis wklepany bedzie tu:Salatka Azjatycka) i mlodymi parowanymi ziemniakami.
Ryba wyszla bardzo pyszna! Wydaje mi mi sie, ze kazda ryba z bialym miesem bedzie sie nadawala
Link do orginalu tu: http://www.bbcgoodfood.com/recipes/3366/se...-and-spring-oni
Danie zrobilam na jedna osobe, ale oczywiscie mozna po prostu skladniki pomnozyc przez liczbe gosci. Aha, imho jest to potrawa, ktora trzeba zjesc na swiezo.
Skladniki:
1 tusza okonia na osobe (imho bardziej jedna ryba na osobe
2-3 male mlode dymki na osobe
czosnek niedzwiedzi - 2-3 galazki na osobe
kawalek swiezego imbiru - wielkosc paznokcia na osobe
pol swiezej papryczki chilli na osobe
olej - 2-3 lyzki
sos sojowy -1 lyzeczka
sos rybny - 1 lyzeczka
Przygotowanie:
Rybe przyprawic sola i pieprzem, odlozyc na bok.
Dymki pokroic wzdluz, a nie w poprzek, czosnek umyc.
Posiekac imbir i chilli.
Rozgrzac patelnie z paroma lyzkami oleju. Ma byc naprawde goraca. Usmazyc rybe kladac ja najpierw po stronie skory, smazyc okolo 2-3 minuty, delikatnie przekrecic na druga strone. Smazyc okolo 1 minuty.
Nastepnie przelozyc rybe na podgrzany talerz (bardzo wazne!) i wstawic do nagrzanego piekarnika.
Na ta sama patelnie wlac okolo lyzki oleju, wrzucic imbir i chilli, podsmazyc z pol minuty, dodac dymke i czosnek niedzwiedzi. pozsmazyc przez nastepna minute. Wylaczyc gaz. Dodac do warzyw sos sojowy i rybny do smaku (nie za duzo).
Wyjac rybe z piekarnika, polozyc na nia warzywa.
Podawac z salatka ziolowa (przepis wklepany bedzie tu:Salatka Azjatycka) i mlodymi parowanymi ziemniakami.
Ryba wyszla bardzo pyszna! Wydaje mi mi sie, ze kazda ryba z bialym miesem bedzie sie nadawala

Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: