- Lis 7, 2008
- 5,394
- 0
- 0
Składniki:
- 1 szkl. krewetek tygrysich
- 1 szkl. quinoa
- 1 czerwona cebula
- 0,5 łyż. pieprzu
- 1 duży ząbek czosnku
- 1-2 łyżki jasnego sosu sojowego
- 2 łyżki octu balsamicznego
- kilka kropli tabasco (opcjonalnie)
- oliwa do smażenia
- sok z limonki, natka pietruszki
Przygotowanie:
Sporządzić sos: wymieszać sos sojowy, balsamico, pieprz, zmiażdżony czosnek i tabasco. Wymieszać i odstawić. W międzyczasie ugotować quinoa.
Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy, dodać krewetki i drobno posiekaną cebulę. Gdy owoce morza zaczną zmieniać kolor na pomarańczowy, dodać sos i kontynuować smażenie, od czasu do czasu mieszając. Na koniec dodać komosę ryżową i wszystko wymieszać.
Przed podaniem polać sosem sojowym i skropić sokiem z limonki. Danie podaję posypane natką pietruszki.
Smacznego!
(zdjęcie dodam następnym razem)
- 1 szkl. krewetek tygrysich
- 1 szkl. quinoa
- 1 czerwona cebula
- 0,5 łyż. pieprzu
- 1 duży ząbek czosnku
- 1-2 łyżki jasnego sosu sojowego
- 2 łyżki octu balsamicznego
- kilka kropli tabasco (opcjonalnie)
- oliwa do smażenia
- sok z limonki, natka pietruszki
Przygotowanie:
Sporządzić sos: wymieszać sos sojowy, balsamico, pieprz, zmiażdżony czosnek i tabasco. Wymieszać i odstawić. W międzyczasie ugotować quinoa.
Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy, dodać krewetki i drobno posiekaną cebulę. Gdy owoce morza zaczną zmieniać kolor na pomarańczowy, dodać sos i kontynuować smażenie, od czasu do czasu mieszając. Na koniec dodać komosę ryżową i wszystko wymieszać.
Przed podaniem polać sosem sojowym i skropić sokiem z limonki. Danie podaję posypane natką pietruszki.
Smacznego!

(zdjęcie dodam następnym razem)
Ostatnią edycję dokonał moderator: