- Sie 19, 2007
- 1,496
- 0
- 0
Spaghetti alla puttanesca
400 g spaghetti, puszka pomidorów pokrojonych w kostkę (lub całych bez skórki, posiekanych), puszka anchois, mały pęczek zielonej pietruszki, garść czarnych oliwek bez pestek, dwa ząbki czosnku, świeża papryczka chilli, 2 łyżki kaparów (najlepsze solone, oczywiście przed gotowaniem kapary płuczemy), oliwa z oliwek
Rozgrzewamy oliwę na patelni, wrzucamy posiekany czosnek i papryczkę (bez nasionek), podsmażamy lekko, dodajemy posiekane anchois, oliwki pokrojone w krążki, kapary i pomidory. Wszystko na małym ogniu. Podsmażamy dwie, trzy minuty. Potem dodajemy pomidory i dusimy jeszcze przez parę minut. Dodajemy też połowę posiekanego pęczka pietruszki.
W tym samym czasie zagotowujemy wodę i gotujemy spaghetti al dente. Odcedzony makaron wrzucamy na patelnię z sosem, mieszamy, całość posypujemy resztą posiekanej pietruszki
400 g spaghetti, puszka pomidorów pokrojonych w kostkę (lub całych bez skórki, posiekanych), puszka anchois, mały pęczek zielonej pietruszki, garść czarnych oliwek bez pestek, dwa ząbki czosnku, świeża papryczka chilli, 2 łyżki kaparów (najlepsze solone, oczywiście przed gotowaniem kapary płuczemy), oliwa z oliwek
Rozgrzewamy oliwę na patelni, wrzucamy posiekany czosnek i papryczkę (bez nasionek), podsmażamy lekko, dodajemy posiekane anchois, oliwki pokrojone w krążki, kapary i pomidory. Wszystko na małym ogniu. Podsmażamy dwie, trzy minuty. Potem dodajemy pomidory i dusimy jeszcze przez parę minut. Dodajemy też połowę posiekanego pęczka pietruszki.
W tym samym czasie zagotowujemy wodę i gotujemy spaghetti al dente. Odcedzony makaron wrzucamy na patelnię z sosem, mieszamy, całość posypujemy resztą posiekanej pietruszki