Ryba z piekarnika według Jamiego Olivera*

kawazmlekiem

Moderator
Członek ekipy
Mar 19, 2005
37,849
6
38
Przepis pochodzi z książki Jamiego Olivera 'Lubię gotować'

mały słoik suszonych pomidorów w oliwie
2 duże garści świeżej bazylii
oliwa z oliwek
16-20 plasterków szynki parmeńskiej (dla mnie parmeńska jest za droga, uważam, ze z powodzeniem można używać szwarzwaldzkiej)
4 filety rybne po 200 g bez ości
sól i pieprz
ocet balsamiczny i rukola do przybrania

-piekarnik należy rozgrzać do 200 stopni
- suszone pomidory i bazylię zmiksować z oliwą ze słoiczka, można dodać ocet balsamiczny
- na papierze do pieczenia lekko wysmarowanym oliwą rozłożyć plastry szynki
- na szynce rozsmarować pastę pomidorowo-bazyliową
- na to położyć filet, za pomocą papieru zrolować ciasno razem z szynką
- przenieść roladę na posmarowaną oliwą blachę i włożyć do piekarnika na 15-20 minut
- podawać skropioną octem balsamicznym i posypaną listkami rukoli

W książce w składnikach podają sól i pieprz, natomiast w treści przepisu nie ma o tych składnikach słowa. Domyślam się, że trzeba w rybę wetrzeć sól i pieprz.

Właśnie siedzi w piekarniku, jak upiecze się, zrobię fotkę i dopiszę recenzję.

Już zjedzona. Okoń nilowy nie zachwycił mnie, mój błąd, bo nie odstał w soku cytrynowym. Na pewno do powtórzenia, jednak już z inną rybą.

Przed pieczeniem. Sypnęłam rozmarynu trochę.
ryba1.jpg

Zjadłam z brokułem wg Ainsleya Harriota, zaraz wklepię przepis, bo bardzo smaczne to.
ryba4.jpg
 

Załączniki

  • ryba1.jpg
    ryba1.jpg
    81.5 KB · Wyświetleń: 3
  • ryba4.jpg
    ryba4.jpg
    93.1 KB · Wyświetleń: 3
Ostatnią edycję dokonał moderator: