Gołąbki z ryby*

europa112

Member
Paź 28, 2004
1,551
0
0
Gołąbki z ryby

Go__bki_z_ryby.JPG

1 kg filety ryby
200 g wędzonego łososia
300 g ugotowanego ryżu
8 suszonych pomidorów w oliwie
8 liście szałwii
2 jajka
100 ml śmietany
główka kapusty włoskiej
sól i pieprz ( po dobrej łyżeczce)

Sos
800 g pomidorów z puszki
3 ząbki czosnku
1 cebula posiekana byle jak
kilka listków laurowych

1.Rybę kroimy w kostkę, dodajemy jajka i śmietanę,posiekane szałwię, łososia i suszone pomidory oraz ryż. Mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
2.Liście kapusty sparzamy we wrzątku. Odcinamy najgrubsze części listka.
3.Na liść kapusty nakładamy farsz i zwijamy jak gołąbki.
4.Wszystkie składniki na sos podgrzewamy, doprawiamy przyprawami i miksujemy. (bez listków laurowych)
5.Gołąbki układamy w garnku i zalewamy pomidorowym sosem. Dusimy ma małym ogniu prze około 1 godzny ( można wsadzić do piekarnika i dusić przez 45 minut w temp 160 stopni)

Ps1 Z pozostałego nadzienia można usmażyć ryżowo-rybne kotleciki - do farszu dodam kilka łyżek oliwki z suszonych pomidorów by lepiej się formowały
Sznycelki_z_ryby_i_ryzu.JPG
Ps2 Przepis pochodz z : http://www.kuchniaplus.pl/kuchnia_przepis_...bki-z-ryby.html i jest po prostu boski
 

Załączniki

  • Go__bki_z_ryby.JPG
    Go__bki_z_ryby.JPG
    269 KB · Wyświetleń: 1
  • Sznycelki_z_ryby_i_ryzu.JPG
    Sznycelki_z_ryby_i_ryzu.JPG
    147 KB · Wyświetleń: 1
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Boshka

Member
Sie 23, 2006
6,400
0
0
Przepis bardzo mi sie podoba
icon_biggrin.gif


Juz pytalam w innym watku czy smaczny
icon_wink.gif



Pare pytan: czy waga ryzu po ugotowaniu czy suchego 300 g?

Czy wedzony losos to smak dopelniajacy czy dominujacy?
 

europa112

Member
Paź 28, 2004
1,551
0
0
Dodałem 300 g suchego ryżu.
Co do łososia , to smak jest bardzo minimalny (następnym razem dodam go trochę więcej, bo jednak chciałbym jego bardziej wyrazisty smak).
W orginalnym przepisie ryba została zmielona , ja ją tylko pokroiłem w kawałki - i chyba dobrze zrobiłem.
Nie chcę tego przepisu zachwalać, (bo ja swoje już wiem) , ale jeszcze raz napiszę że jest genialny.
Tak sobie myślę, że im ryba tłustsza tym chyba gołąbki lepsze.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator: