Syrop imbirowy. Syrop cynamonowy.

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
2
0
Wyśmienite, naturalne syropy domowe do kawy, naleśników, placuszków, lodów i piwa.

syrop_imbirowy.JPG


Syrop imbirowy


100 g świeżego korzenia imbiru
300 ml wody
400 g cukru (ok.1 i ½ szklanki)
1 laska cynamonu
1 op. cukru waniliowego -16 g
1 łyżka fruktozy (zapobiega scukrzeniu się syropu)
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka melasy (nadaje bursztynową barwę)
ew. 1 łyżka rumu

Imbir obrać i pokroić w nieduże kawałki. Wodę zagotować z cukrem. Kiedy cukier się rozpuści, dodać imbir i pozostałe składniki. Gotować 15 minut. Syrop przecedzić przez sito i przelać do butelki lub słoika. Studzić postawiony na zakrętce.

Wychodzi ok. 400-450 ml syropu.


Syrop cynamonowy


300 ml wody
400 g cukru (ok.1 i ½ szklanki)
2 laski cynamonu
1 łyżeczka sproszkowanego cynamonu
1 op. cukru waniliowego -16 g
1 łyżka fruktozy (zapobiega scukrzeniu się syropu)
1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka melasy (nadaje bursztynową barwę)
ew. 1 łyżka rumu

Przygotowanie identycznie, jak powyżej, tylko cedzimy dwukrotnie przez jak najgęściejsze sitko.
 

Załączniki

  • syrop_imbirowy.JPG
    syrop_imbirowy.JPG
    106.6 KB · Wyświetleń: 1
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
2
0
Dopisuję tutaj, by łatwo było odnaleźć wszystkie syropy do kawy.

Syrop kokosowy

syrop_kokos.JPG

100 g wiórków kokosowych
400 g cukru
2 łyżki fruktozy
1 cukier waniliowy
1 łyżka soku z cytryny

400 + 400 ml wody

Wiórki kokosowe gotować w 400 ml wody przez 5 minut. Przez ten czas woda prawie całkiem wyparuje oraz wchłoną ją wiórki. Kiedy tak się stanie, wlać kolejne 400 ml wody, wsypać cukier, cukier waniliowy i fruktozę, oraz wlać sok z cytryny.
Gotować ok. 15 min, co jakiś czas mieszajac, by cukier się rozpuścił.

Syrop przecedzamy przez gęste sito, mocno dociskając wiórki łyżką, by dobrze odciekły. Powtarzamy przecedzanie powtórnie (oczywiście przez sitko bez wiórek).
Syrop przelać do butelki lub słoika. Studzić postawiony na zakrętce.

Wychodzą 3 takie butelki, jak na zdjęciu, czyli ok. 600 ml.

Na pozostałych wiórkach można np. ugotować smaczny budyń, użyć do ciasta lub zrobić z nich kokosanki lub trufle.
 

Załączniki

  • syrop_kokos.JPG
    syrop_kokos.JPG
    91.1 KB · Wyświetleń: 1
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Ashira

Member
Gru 11, 2008
1,762
0
0
ten kokosowy brzmi bardzo ciekawie... tylko czy aromat kokosa jest wyczuwalny? bo zawsze jak robię jakiś alkohol na nim, mleka kokosowe domowe itd. to jak dla mnie za słabo go czuć
gruebel_2.gif
 

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
2
0
Tak, jest wyczuwalny, w naszej ocenie konkretnie wystarczająco, w sensie: nie masz wątpliwości,że pijesz kawę ze smakiem kokosa
icon_smile.gif
Podobnie jest z imbirowym i cynamonowym: naprawdę nadają kawie ten smak.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator: