- Mar 19, 2005
- 37,849
- 6
- 38
Zrobiłam na podstawie przepisu z książki Kazimierza Igrasa "Śledź na każdą okazję", ale ten przepis był tylko punktem wyjściowym.
6 płatów Matiasa (w zależności od stopnia zasolenia odmoczyć)
spory pęczek koperku
olej
oregano
czosnek (u mnie były 3 ząbki, ale to wg tego, czy ktoś lubi mocno czosnkowe, moje wyszły średnie)
zioła prowansalskie
lubczyk
imbir
pieprz biały
pieprz czarny (następnym razem dam zamiast czarnego trochę chilli)
cytryna
- Matiasy skroić na kawałki, polać obficie sokiem z cytryny i wstawić do lodówki na godzinę.
- do miseczki wsypać przyprawy (łącznie z czosnkiem przeciśniętym przez praskę), wlać kilka łyżek oleju, utrzeć, potem wsypać koperek drobno posiekany i wlać około szklanki oleju, wymieszać i wstawić do lodówki,
- w słoiczku układać warstwami śledzie i masę koperkową, trzeba tak wycyrklować, żeby ostatnia warstwa to był koperek,
- wstawić na noc do lodówki.
6 płatów Matiasa (w zależności od stopnia zasolenia odmoczyć)
spory pęczek koperku
olej
oregano
czosnek (u mnie były 3 ząbki, ale to wg tego, czy ktoś lubi mocno czosnkowe, moje wyszły średnie)
zioła prowansalskie
lubczyk
imbir
pieprz biały
pieprz czarny (następnym razem dam zamiast czarnego trochę chilli)
cytryna
- Matiasy skroić na kawałki, polać obficie sokiem z cytryny i wstawić do lodówki na godzinę.
- do miseczki wsypać przyprawy (łącznie z czosnkiem przeciśniętym przez praskę), wlać kilka łyżek oleju, utrzeć, potem wsypać koperek drobno posiekany i wlać około szklanki oleju, wymieszać i wstawić do lodówki,
- w słoiczku układać warstwami śledzie i masę koperkową, trzeba tak wycyrklować, żeby ostatnia warstwa to był koperek,
- wstawić na noc do lodówki.
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: