Wędzenie wędlin i mięsa w domu

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,454
7
38
A może tę rybę wędzić ciut dłużej, przecież wtedy białko zetnie się tak, jakby ją na parze gotować tak sobie myślę
gruebel_2.gif


W ogóle, to przyszłam podzielić się tanim i szybkim sposobem na zrobienie zrębków. Wystarczy wiertarka i wiertło piórowe (użyłam tego z nr 22) oraz kłoda drewna, łatwo nawierca się otwory i wylatują idealne do wędzenia zrębki, drobne i szybko dające dym. Najlepiej włożyć drewno do wyższego kartonu, żeby łatwiej zebrać wiórki bo sypią się trochę naokoło.
 

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,454
7
38
Jakby ktoś chciał spróbować wędzenia w garnku, to można dostać zrębki w Lidlu, taka ilość na 2-3 razy, są zapakowane w przezroczyste wiaderko takie jak twaróg mielony i stoją tam, gdzie akcesoria grillowe, kosztują 4,99 zł za to wiaderko, to ok. litra jest tak mniej więcej. Z tego co w necie znalazłam to są zrębki bukowe, w Lidlu pod dziwną nazwą chipsy zapachowe do barbecue, ten zapach uzyskuje się mocząc zrębki w alkoholu, polecają koniak lub whisky
icon_lol.gif


Poza tym zrobiłam już dwa razy polędwicę sopocką i wyszła świetnie, przestałam już w ogóle kupować gotowe wędliny, kupuję tylko mięso, 5-6 dni się pekluje i do gara
fiesgrins.gif
 

Ania77

Member
Paź 21, 2009
14
0
0
Dziunia to tak jak i ja
icon_smile.gif
juz nie kupuje wędlin jesli nie mam ochoty na wedzone to robię w sloikach miecho
icon_smile.gif

Dzięki temu forum i Malejmi oczywiscie
 

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
2
0
Dziuniu, to ciekawa informacja o tych zrębkach - nie zauważyłam ich.
daumen.gif

Bardzo się cieszę, Dziewczyny, że wędzenie się Wam spodobało
icon_smile.gif
 

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
QUOTE (dziunia @ 11 Jun 2013, 10:07 ) index.php?act=findpost&pid=1441456Poza tym zrobiłam już dwa razy polędwicę sopocką i wyszła świetnie, przestałam już w ogóle kupować gotowe wędliny, kupuję tylko mięso, 5-6 dni się pekluje i do gara
fiesgrins.gif
Dziuniu, z jakiego przepisu robisz poledwice?
Wscieklam sie dzis
icon_evil.gif
jak zobaczylam jak pokrojone wedliny przyniosl maz.
Niech tylko bedzie schab w ofercie. Juz wiem jak bede wedzic.
I na zewnatrz wiec problemu z dymem nie bede miec najmniejszego.

Jest na Cinie wiecej przepisow, czy lepiej od razu uderzac na strony wedliniarzy?
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
2
0
Przepisy na domowe wędliny (jeśli ktoś coś jeszcze znajdzie, proszę o cynk, dopiszę do zestawienia
icon_smile.gif
)
https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=22125
Szynka pieczona https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=37356
Pierś z indyka a la szynka https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=30880
Szynka z szynkowara https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=25533
Baleron parzony i wędzony https://www.cincin.cc/index.php?s=&show...t&p=1390299 (szczegółowy pełny opis http://passionfruit.blox.pl/2013/01/Balero...a-odwrotna.html )

Pasztety są w dziale "pasty i pasztety".
 

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,454
7
38
kermidt @ 20 Jul 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1453938Dziuniu, z jakiego przepisu robisz poledwice?
Wscieklam sie dzis
icon_evil.gif
jak zobaczylam jak pokrojone wedliny przyniosl maz.
Niech tylko bedzie schab w ofercie. Juz wiem jak bede wedzic.
I na zewnatrz wiec problemu z dymem nie bede miec najmniejszego.

Jest na Cinie wiecej przepisow, czy lepiej od razu uderzac na strony wedliniarzy?
Ker, robię ją w zasadzie bez przepisu. Posługuję się tą tabelką, żeby określić ilość soli peklującej oraz wody: http://www.wedlinydomowe.pl/roboczy/tabelapeklowania.htm i do tej polędwicy oprócz zalewy dodałam tylko pieprz mielony, to wszystko. Przyprawy dodaję za to do szynki ale w zasadzie wg uznania, choć zawsze jest tam pieprz, kolendra, ziele angielskie i czasem goździki. Potem parzę uwędzone mięso w wodzie, której temperatura nie powinna przekroczyć 85*, a lepiej jak jest to 80*, czas parzenia to 50 minut na każdy kilogram mięsa. Polędwicę można parzyć, a nawet trzeba parzyć dużo krócej, bo inaczej będzie sucha i może się skręcić w banana - warstwa ścięgien, a raczej tzw. mizdry, czyli to takie tłuste przy brzegu powoduje to skręcanie się. Ważne, żeby temperatura parzonego mięsa w środku była ok. 65* - tu przydaje się termometr.
Przepisy mnie są potrzebne jedynie do wyrobów niejednorodnych, czyli kiełbas, mielonek itp. do szynek wystarcza mi w/w tabelka oraz doprawienie wg własnego smaku.

Aha, nie masz się co obawiać wędzenia w domu. Jak już kilka razy pisałam, i Mała Mi pisała, tego dymu jest naprawdę niewiele, wszystko zostaje praktycznie pod pokrywką, to co się wydostanie na zewnątrz nie daje zapachu na długo,więc nie ma się czego obawiać.
 

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
Znalazlam jeszcze takie cos http://pinterest.com/pin/391813236302029631/
Jak dla mnie lepsze od starego garnka, bo starego garnka czy patelni nie mam
fiesgrins.gif


Czy musi byc sol peklujaca? Z nia mam problem.
Dziekuje za wskazowki. Termometr jest, a od niedawna zrebki, bo w sklepach pokazaly sie wedzarnie.
Taka szafka jak lodowka.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
2
0
W wielu przypadkach musi. Sól peklująca to saletra: zapewnia kolor i strukturę mięsa, a potem jego trwałość.
Można nabyć przez internet. W PL pojawiła się już także normalnie w sklepach, w torebkach jak inne przyprawy wypuścił ją bodajże Kamis czy Knur
icon_wink.gif


Edit: Kamis. Nazywa się sól zmiękczająca mięso.
Oprócz tego jest w marketach sól peklowa firmy Galeo, Apetita i Prymat.

 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
Mam w domu paczke czy dwie, a pozniej bede musiala poszukac w polskich sklepach.
Ciekawe, czy tutejszy rzeznik by mial
gruebel_2.gif
 

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
2
0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,454
7
38
Mała_Mi @ 22 Jul 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1454547Edit: Kamis. Nazywa się sól zmiękczająca mięso.
Sól zmiękczająca mięso to zupełnie coś innego niż sól peklująca. Sól zmiękczająca zawiera tylko enzymy powodujące rozkład białek, a co za tym idzie zmiękczenie mięsa ale nie nadaje się do produkcji wędlin, a do mięsa przeznaczonego do pieczenia, grillowania itp.

Sól peklująca zawiera saletrę - azotan sodu, który konserwuje mięso, zapobiega tworzeniu się jadu kiełbasianego: http://pl.wikipedia.org/wiki/Azotan_sodu oraz powoduje, że mięso nie traci różowego koloru po obróbce cieplnej. Takiej właśnie soli używa się w produkcji wędlin, można też użyć samej saletry ale trzeba wtedy dodać odpowiednią ilość soli.
 

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
2
0
W takim razie widziałam jeszcze jedną firmę, z tych bardziej oczywistych. Patrząc po zdjęciach na necie myślałam, że to może Kamis, nie wnikałam w skład ich soli. Może zatem Knorr? Grunt, że w PL jest już tego w sklepach sporo, zatem możliwe, że w Kanadzie też.
Wiem, ze sól peklująca to zawiera saletrę, wszak juz o tym pisałam
icon_wink.gif
 

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,454
7
38
No ale sól zmiękczająca obojętnie jakiej firmy, to zdecydowanie nie jest to, czego używa się do wyrobu wędlin, trzeba szukać soli peklującej albo saletry.
 

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
Ja mam sol peklujaca z Polski. Ale nieduzo. A jak sie nam spodoba
icon_wink.gif
to moze byc potrzebna.
Nic, popatrze, popytam. Moze byc tez tak, ze w sklepie nie maja, ale moga sciagac z hurtowni. Na razie to nawet nie mam miesa
icon_wink.gif

Czekam do oferty, bo ladny schab, na sopocka, to sporo kosztuje. Bywa dosc czesto za pol ceny to wtedy capne.
 

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
Kupilam w delikatesach polskich.
Bede wedzic... w grilu
icon_mrgreen.gif
Tylko najpierw chrzest bojowy przejdzie ze zwyklymi potrawami.
 

gregi

Member
Sty 26, 2007
20
0
0
Aż miło czyta się tego posta. Marzy mi się domowa wędzarnia i chyba w końcu spełnię swoje marzenia. Znalazłem na Allegro 3 domowe grille i się zastanawiam który kupić. Jeżeli macie doświadczenia z tymi modelami lub innymi to proszę o opinię. Chciałbym wędzić na balkonie w bloku i zastanawiam się czy jak zacznie dymić czy czasem dym nie będzie przeszkadzał sąsiadom. Wędzeniem chciałbym zająć się zimą i pytanie czy załączone wędzarnie na balkonie dadzą radę. Poniżej foto 3 modeli.

raeucheroffersa.jpg
wedzarnia3.jpg
raeucheroffen2011schwarz1.JPG
 

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
2
0
Ja mam ten pierwszy model - pisałam o tym w tym wątku. O innych niestety nie mogę się wypowiedzieć. Czy dym będzie przeszkadzał sąsiadom, to zależy przede wszystkim od tego, jacy są ci sąsiedzi. Niektórym zne przeszkodzi nic, innym bardzo przeszkodzi nawet, jeśli głośniej kichniesz.
 

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
28,628
2,916
113
Im mniejsze urządzenie, tym krótsze wędzenie i mniej dymu.
icon_smile.gif
Z tej pierwszej wędzareczki moi sąsiedzi nie zauważają i jest OK. Myślę, że te większe na balkonowe używanie za duże i pewnie nawet niedozwolone, jak grille węglowe.