kreplach*

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
1
38
Przepis z książki "Kuchnia żydowska" z serii Z kuchennej półeczki E/Wolf-Cohen

ciasto: *
ok 280dg mąki ( + trochę do podsypania)
1/2 łyżeczki soli ( oraz trochę do gotowania)
2-3 jajka (roztrzepane)

Z podanych składników wyrobić ciasto dodając na pocz. ok 2/3 jajek, jeśli będzie się wydawać za twarde i za suche dodawać stopniowo pozostałe jajka. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Gotowe odłożyć pod przykryciem na ok 1/2 godz.

* ja przyznaję, że ciasto dziś zrobiłam po swojemu: tylko mąka i woda
icon_redface.gif


farsz:
ok 225 dag wołowiny ( gotowanej lub surowej mielonej*)
1 posiekana cebula
1/2 łyżeczki soli
pieprz
1 łyżka posiekanego koperku (ja pominęłam, za to dodałam trochę czosnku).
1 jajko.
mięso i cebulę włożyć do malaksera i pulsacyjnie rozdrobnić, ale nie doprowadzając do powstania pasty. Dodać koperek, jajko, sól i pieprz, dobrze wymieszać.


* ja miałam surową mieloną wołowinę, którą przed miksowaniem wraz z cebulą podsmażyłam na oleju.



Ciasto pokroić w kwadraty o oboku 5x5 cm. Nakładać na każdy ok 1/2 łyżeczki farszu, sklejać w trójkąty. Gotować partiami w osolonym wrzątku.
Podawać z rosołem lub inną czystą zupą.

Moje dzisiaj idą do zamrożenia, a za tydzień pojadą na spotkanie z przyjaciółmi pod hasłem "kuchnia żydowska"gdzie będą jedzone właśnie z rosołem.

kreplach_004.jpg

kreplach_020.jpg
 

Załączniki

  • kreplach_004.jpg
    kreplach_004.jpg
    34.5 KB · Wyświetleń: 3
  • kreplach_020.jpg
    kreplach_020.jpg
    24.8 KB · Wyświetleń: 3

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0
Sprowokowałaś mnie Beata! Chyba zrobię w tygodniu. trudno powiedzieć , że farsz pracochłonny!
wink.gif
 

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
1
38
pracochłonne, to było tylko to lepienie, ja dziś stworzyłam ponad setkę malutkich trójkącików (zrobiłam mniejsze niż 5x5)
icon_smile.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0
To cuś jak uszka ale mięsne zrobiłaś? Z rosołem będą?