Szparagi w chrupiącej panierce*

poserbaby

Member
Paź 21, 2011
11,435
0
0
asparagus-in-crumbly-coating_main_2.jpg

Szparagi w chrupiącej panierce

Składniki:

20 świeżych szparagów
2 jajka
1/2 szkl. mąki orkiszowej pełnoziarnistej
1/2 szkl. tartego sera gruyere lub parmezanu
100 gram pistacji
4 łyżki pestek dyni
1 ząbek czosnku
1/4 łyżeczki białego pieprzu
sól (opcjonalnie)


Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 230oC.

Opłucz szparagi pod bieżącą wodą. Przytnij zdrewniałe końcówki.

Rozkłóć jajka, zmieszaj z pieprzem i czosnkiem przepuszczonym przez praskę. Dodaj nieco soli, jeśli chcesz, ale pamiętaj, że pistacje, których będziesz używać mogą także zawierać sporo soli.

Pokrusz lub zmiel pistacje. Posiekaj drobno pestki dyni. Zmieszaj razem, dodając tarty ser gruyere lub parmezan.

Zanurzaj szparagi w rozkłóconym jajku, następnie obtaczaj w mące. Odłóż na bok i to samo zrób z kolejnymi.

Ponownie zanurzaj omączone szparagi w jajku, następnie obtaczaj w przygotowanej panierce serowo - orzechowej.

Umieść w dużym naczyniu żaroodpornym, natłuszczonym obficie olejem orzechowym.

Zapiekaj przez około 20 minut, aż panierka zarumieni się i skruszeje.

Podawaj same lub z dipami.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator: