Sezamowe sznycle z rabarbarem*

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
2
0
Przy okazji porządków w przepisach kulinarnych, trafiłam na to sezonowe danie w wiekowym już numerze "Pani domu poleca". Oczywiście musiałam je wypróbować, bo mięso jedzone z rabarbarem, to dla mnie też nowość. Przepis dla 4 osób.

Składniki
- 4 sznycle cielęce
- 50 dkg rabarbaru
- 2 cebule (wzięłam białe)
- po łyżce masła i margaryny (brałam tylko masło, a do smażenia masło z olejem)
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki marynowanego zielonego pieprzu
- 1/4 szklanki soku jabłkowego
- 2 jajka
- mielona słodka papryka
- łyżka mąki
- 5 dkg ziaren sezamu
- natka pietruszki
- sól, pieprz

Rabarbar myjemy, suszymy, odcinamy końce i kroimy na kawałki. Cebulę obieramy i drobno siekamy. Na rozgrzanym maśle podsmażamy cebulę do lekkiego zrumienienia i zalewamy sokiem jabłkowym. Dodajemy rabarbar, cukier i zielony pieprz. Dusimy na niewielkim ogniu przez 10 minut.
Sznycle myjemy, suszymy w papierowym ręczniku i lekko rozbijamy. Jajka roztrzepać z solą, pieprzem i papryką. Sznycle obtaczamy w mące, jajku i w sezamie. Smażymy na margarynie (ja na maśle z olejem), uważając, żeby nie porzypalić. Podajemy z rabarbarem, udekorowane natką. Dodatkowo dałam małe ziemniaki ugotowane i przysmażone na patelni obok sznycli.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator: