Tatar z łososia wędzonego*

Moniak

Well-known member
Wrz 19, 2004
15,889
210
63
Dzisiaj zrobiłam i chłop był zachwycony. Łoś był z Lidla - on ma tylko 100g, ale jest okej, cebulki dałam pół, 3 ogóreczki, bo były bardzo ukiszone i koperku tylko na smak - chłop niekoperkowy.
Na pewno do powtórzenia.
 

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
1
38
ja tylko dodam, że do tatara z mojego pierwszego zdjęcia użyłam łososia w plastrach z czerwonym pieprzem, gdyby kogoś interesowało
icon_wink.gif
był fajny i dość pikantny, jeśli ktoś lubi bardziej wyraziste smaki
icon_wink.gif
 

yrsa

Moderator
Członek ekipy
Sty 3, 2009
27,308
1,603
113
Beata, a czymś go zlepiałaś, jakimś majonezem na przykład? Mo mnie to dość sypkie wychodzi. Kulki nie zrobię na pewno.
 

Moniak

Well-known member
Wrz 19, 2004
15,889
210
63
Ja sobie teraz zjadłam troszkę i dodałam właśnie odrobinę majonezu - teraz to dopiero pyszne było
icon_smile.gif

Ale to była sugestia chłopa, że by się przydał.
 

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
1
38
yrsa @ 9 Jun 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1300810Beata, a czymś go zlepiałaś, jakimś majonezem na przykład? Mo mnie to dość sypkie wychodzi. Kulki nie zrobię na pewno.
nie, majonezu nie dawałam ( ale jak Moniak mówi, że dobre, to można spróbować), ja dodawałam oliwę ( olej) tak jak do tradycyjnego tatara, mieszałam, mieszałam i jakoś wyszło ( żółtko też zlepia, ale raczej wolę bez). No i ten z twarożkiem dobrze się kulkował, chociaż jednak to już zupełnie inny smak.
 

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
2
0
Genialne w swojej prostocie, do tego stopnia, że nie mam pojęcia, dlaczego wcześniej tak nie jadłam!!! (tak, to zasługuje na trzy wykrzykniki)

użyłam łososia sałatkowego w paczce 200 g (szkoda mi było łosia w kawałku na pocięcie), 4 ogórków konserwowych i białej cebuli, plus trochę koperku i czarny pieprz. Wlałam do tego trochę oleju, po czym mieszałam jakiś czas. Masa zyskała kleistość, o której mówi Beata, dała się bez problemu formować i zachowywała kształt. Żaden majonez nie był potrzebny. Po prostu boskie! Będę do tego często wracać, dziękuję za super pomysł
cvety.gif


_o__tatar.JPG
 

Załączniki

  • _o__tatar.JPG
    _o__tatar.JPG
    91.4 KB · Wyświetleń: 12

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
1
38
a ja się zastanawiam dlaczego JA wcześniej nie wstawiłam tu tego "przepisu", chyba dlatego, że to takie proste, że nie przyszło mi do głowy
icon_mrgreen.gif
dopiero agu o tym pomyślała
icon_smile.gif


Ja też prawie zawsze używam sałatkowego
icon_smile.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Moniak

Well-known member
Wrz 19, 2004
15,889
210
63
Rzeczywiście przez mieszanie uzyska się kleistość, ale odrobina majonezu (Kieleckiego oczywiście
fiesgrins.gif
) nadaje takiego ostrzejszego smaku, podkreśla smak łososia i dodatków.
Chłop dzisiaj zjadł resztkę, dodając naprawdę symbolicznie majonezu i mówi,że dopiero teraz to prawdziwe niebo w gębie.
Ja miała plasterki łososia, chyba sałatkowe one są.
 

agu

Member
Lip 3, 2008
1,024
0
36
Cieszę się, że dziewczyny Wam smakuje. Ja nie mogę dodać majonezu, bo mąż nie może jeść tłuszczu. Natomisat ryb ma jeść jak nawięcej. Dzisiaj robię ponownie. Mąż zabiera w pudełku do pracy, zresztą ja też. Tylko to trochę niebezpieczne danie di pracy. Wiadomo zapach ryby:))))
 

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
2
0
Już nie raz były powtórki, w tym na dzisiejsze śniadanie. Jakie to dobre połączenie
icon_smile.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Doruśka

Member
Mar 28, 2006
5,233
0
0
pyszny jest tatar również z surowego łososia, robiony dokładnie jak z wołowiny. spróbujcie
icon_smile.gif
 

kawazmlekiem

Moderator
Członek ekipy
Mar 19, 2005
37,849
6
38
Spróbuję na pewno, tylko chyba go najpierw wymoczę w soku z cytryny.

Dwa dni temu zrobiłam po raz kolejny i wyszedł prawie pyszny, tylko trafiłam na mało kwaśne ogórki kiszone i tego kwasu brakowało.
 

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
2
0
Mam nadmiar łososia wędzonego w plasterkach. Inne składniki też są w domu. Ogórki dam konserwowe. Już się biorę za robienie, podam jako przystawkę do obiadu, bo ten po astrachańsku średnio mi smakował.
anbetung.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
2
0
Zrobiony, zjedzony, a teraz pora na pochwały. Majonezu nie dawałam, chociaż jest w domu, dodałam oleju i tak się "przyczepiłam" do opisu Małej_Mi, że wreszcie wyszedł jak na jej zdjęciu. Podałam na przystawkę i zebrałam mnóstwo pochwał, więc przekazuję je agu,
anbetung.gif
autorce przepisu i Mi za inspirację. To jest doskonałe, jeśli ktoś lubi tak ja wędzonego łososia. Będę go robiła często i z przyjemnością zjadała. Dzisiaj już przekazałam przepis dalej, więc grono fanów rośnie. Pozdrowienia.
 

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
2
0
Seniorko, u nas on wszedł na stałe do repertuaru i co jakiś czas do niego wracam, bo jest wyborny. Cieszę się,że mój opis Ci się przydał
icon_smile.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

kawazmlekiem

Moderator
Członek ekipy
Mar 19, 2005
37,849
6
38
Wczoraj zrobiłam, przegryza się w lodówce, będę miała na kolację. Dodałam sok z cytryny, rozważam dodanie majonezu.