Pikantne pierogi pieczone z warzywami*

Ashira

Member
Gru 11, 2008
1,762
0
0
Wolna twórczość, zlepek wyczytanych przepisów i resztek z lodówki.

Ciasto:
- ok. 200 g mąki (nie wiem czy miałam słabą mąkę czy słaby przepis ale dodałam około 50g mąki pszennej pełnoziarnistej)
- ok. szklanka ciepłej wody
- pół łyżeczki soli
- pół łyżeczki chilli
- jedno żółtko
- 4 łyżki oleju

Farsz:
- u mnie to było pół opakowania jakiejś mrożonki warzywnej, bodajże na zupę. w składzie: brukselka, kalafior, marchew, pietruszka, cebula
- ziemniak dość duży
- sól, chilli, curry

- białko do posmarowania pierogów

Wszystkie składniki na ciasto zagnieść i odstawić na około pół godziny żeby odpoczęło.
Warzywa udusić z przyprawami (u mnie mrożone to podlałam wodą i w zasadzie ugotowałam), gdy woda odparowała wymieszałam z ugotowanym i pogniecionym ziemniakiem w celu scalenia masy.

Ciasto rozwałkowane dość cienko wykrawałam dużym kubkiem, nakładałam farsz no i zlepiałam jak klasyczne pierogi.
Układałam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarowałam białkiem.

Piekłam około 15 minut w 180 - 200 stopniach.

Jadłam z sosem czosnkowym.

Są dobre i na ciepło i na zimno.

No i są dość ostre, więc można zmniejszyć ilość chilli.

Generalnie pełna dowolność co do farszu i przypraw. Dość szybko się robią i są pyszne
lecker.gif
 

Załączniki

  • Zdj_cie0101.jpg
    Zdj_cie0101.jpg
    120.5 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

wika

Member
Cze 22, 2006
3,636
0
36
O to coś dla mnie
icon_mrgreen.gif
już dodałam do listy do zrobienia
icon_mrgreen.gif