IPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

 
Reply to this topicStart new topic
> Chleb na owsiance
hazo
post 13 Jun 2012, 20:52
Post #1


kucharz-zawodowiec
**********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 6.343
Dołączył: 13-November 05
Skąd: Warszawa
Użytkownik nr: 956



Kilka dni temu przeglądając blog AgusiH trafiłam na przepis na chleb na owsiance. Upiekłam i okazał się łatwy do zrobienia i bardzo smaczny. A owsianka gdzieś w trakcie pieczenia zniknęła i zupełnie jej nie czuć.
Cytuję przepis tak, jak podała AgusiaH:

"2 bochenki w foremkach o wymiarach 11 x 20 cm

Składniki:
500 g białej mąki pszennej
1 i 1/4 łyżeczki (4g) drożdży instant

Owsianka:
150 g drobnych płatków owsianych
450 g wrzącej wody
2 łyżki (30 g) miękkiego masła
2 i 1/4 łyżeczki (13 g)soli
1,5 łyżki (30 g) jasnego miodu
175 ml mleka

Posypka:
1 łyżka czarnego sezamu
1 łyżka białego sezamu
1 łyżka płatków owsianych

Wykonanie:
Mąkę mieszamy z drożdżami.
Płatki owsiane zalewamy wrzątkiem. Natychmiast dodajemy do nich masło, miód i sól. Dobrze mieszamy. Odstawiamy do lekkiego przestygnięcia. Dodajemy mleko.

Do miksera z hakiem do ciasta drożdżowego lub maszyny do chleba dodajemy naszą owsiankę i wsypujemy mąkę wymieszaną z drożdżami. Wyrabiamy przez ok. 15-20 min. Ciasto po wyrobieniu pozostanie bardzo lepkie i klejące. Zostawiamy do pierwszego rośnięcia do podwojenia objętości na ok. 1 godz.
Smarujemy masłem i wysypujemy otrębami nasze foremki. Ciasto lekko spłaszczamy zwilżonymi dłońmi i wykładamy do foremek (nie trzeba go formować). Ponownie wilgotnymi dłońmi wyrównujemy powierzchnię ciasta w foremkach i posypujemy mieszanką sezamu i płatków. Teraz suchymi już dłońmi lekko przyklepujemy posypkę, żeby się dobrze trzymała. Odstawiamy foremki przykryte folią do drugiego rośnięcia, aż ich objętość zwiększy się o ok. 70-75%, zajmuje to zwykle 20-30 min. Wsuwamy chlebki do zimnego piekarnika, który nastawiamy na temperaturę 200*C i pieczemy przez ok. 50 - 60 min."


Ja upiekłam z płatkami owsianymi błyskawicznymi, żeby były drobne.
A tak wygladały moje chleby:

Załączony plik  chleb_na_owsiance.jpg ( 90.22K ) Suma pobrań: 9


Załączony plik  chleb_na_owsiance.2jpg.jpg ( 80.97K ) Suma pobrań: 1
Go to the top of the page
 
+Quote Post
ajaj
post 12 Mar 2014, 09:08
Post #2


czeladnik
*****

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 1.615
Dołączył: 17-September 08
Skąd: Europa
Użytkownik nr: 10.861



Wstawiamy do zimnego piekarnika i liczymy czas od wsadzenia, czy od nagrzania piekarnika? Chyba od wsadzenia co? Chce koniecznie sprobowac ten chlebek.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
hazo
post 12 Mar 2014, 09:56
Post #3


kucharz-zawodowiec
**********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 6.343
Dołączył: 13-November 05
Skąd: Warszawa
Użytkownik nr: 956



Czas pieczenia liczymy od momentu wstawienia foremek do zimnego piekarnika.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
ajaj
post 12 Mar 2014, 14:08
Post #4


czeladnik
*****

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 1.615
Dołączył: 17-September 08
Skąd: Europa
Użytkownik nr: 10.861



Dzieki Hazo
Go to the top of the page
 
+Quote Post
ajaj
post 13 Mar 2014, 15:41
Post #5


czeladnik
*****

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 1.615
Dołączył: 17-September 08
Skąd: Europa
Użytkownik nr: 10.861



Dodaje foto i opinie. Chlebek pyszny, sprezysty, wilgotny. U mnie wchodzi na stale. Gdzie sie da, wciskam owies (wszelkie jego pochodne) tak wiec ten chleb jest w 100% dla mnie.

Załączony plik  Chleb_na_owsiance_hazo.JPG ( 117.25K ) Suma pobrań: 0


Załączony plik  Chleb_na_owsiance_hazo_1.JPG ( 103.28K ) Suma pobrań: 0
Go to the top of the page
 
+Quote Post
mariaanna
post 17 Mar 2014, 17:22
Post #6


czeladnik
*****

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 1.831
Dołączył: 6-March 08
Użytkownik nr: 8.029



Zainspirowana waszymi zdjęciami również go upiekłam. Łatwy, pyszny
i bez zakwasu, który się na mnie pogniewał. Dzięki za przepis anbetung.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
ZuzMa
post 11 Apr 2014, 13:50
Post #7





Grupa: Brązowy użytkownik
Postów: 49
Dołączył: 29-September 13
Skąd: Holandia
Użytkownik nr: 50.820



Jak myslicie, mozna to ciasto zostawic na noc w lodowce zeby wyrastalo?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
hazo
post 11 Apr 2014, 14:01
Post #8


kucharz-zawodowiec
**********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 6.343
Dołączył: 13-November 05
Skąd: Warszawa
Użytkownik nr: 956



Ja nigdy nie zostawiałam na noc, bo on szybko rośnie (około 20-30 minut) i nie widziałam takiej potrzeby.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
ZuzMa
post 11 Apr 2014, 14:08
Post #9





Grupa: Brązowy użytkownik
Postów: 49
Dołączył: 29-September 13
Skąd: Holandia
Użytkownik nr: 50.820



Dziekuje za odpowiedz Hazo. JA niestety mam tylko jedna keksowke a druga czesc ciasta musze gdzies przechowac wiec pomyslalam ze schowam na noc do lodowki a rano upieke.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
hazo
post 11 Apr 2014, 14:14
Post #10


kucharz-zawodowiec
**********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 6.343
Dołączył: 13-November 05
Skąd: Warszawa
Użytkownik nr: 956



Ja zazwyczaj chleby piekę z połowy porcji.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Joanna
post 11 Apr 2014, 16:42
Post #11


kucharz 3 gwiazdek
******************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 26.380
Dołączył: 28-November 05
Skąd: Loca Deserta
Użytkownik nr: 1.024



Hazo, jak myślisz - wyszedłby z mąką orkiszową lub żytnią zamiast pszennej?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
hazo
post 11 Apr 2014, 17:52
Post #12


kucharz-zawodowiec
**********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 6.343
Dołączył: 13-November 05
Skąd: Warszawa
Użytkownik nr: 956



Myślę, że z orkiszową tak. Żytnia jakoś mi tu nie pasuje.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Joanna
post 11 Apr 2014, 19:29
Post #13


kucharz 3 gwiazdek
******************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 26.380
Dołączył: 28-November 05
Skąd: Loca Deserta
Użytkownik nr: 1.024



Dzięki. Spróbuję zatem z orkiszową.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
ZuzMa
post 11 Apr 2014, 22:28
Post #14





Grupa: Brązowy użytkownik
Postów: 49
Dołączył: 29-September 13
Skąd: Holandia
Użytkownik nr: 50.820



No wiec zrobilam tak,ze pierwszy chlebek rosl sobie w keksowce 25 min a drugi poszedl w koszyku do lodowki, potem po ok 40 min pieczenia pierwszego koszyk wyjelam z lodowki, jak wczesniejszy sie upiekl ten przezucilam do foremki i tez dobrze sie upiekl.
Na noc napewno bym go nie zostawila,bo by przerosl ,nawet w lodowce po pol godziny urosl jak szalony .Wyszedl bardzo smaczny, dziewczynki zajadaly suchy i wolaly mniam mniam to chyba najlepsza ocena ;)





Ten post został edytowany przez ZuzMa: 11 Apr 2014, 22:53
Go to the top of the page
 
+Quote Post
ajaj
post 12 Apr 2014, 07:02
Post #15


czeladnik
*****

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 1.615
Dołączył: 17-September 08
Skąd: Europa
Użytkownik nr: 10.861



Super Ci wyszedl. I wcale nie zlecialy Ci ziarenka. U mnie zawsze polowa zlatuje chocbym nie wiem co robila. Moze dlatego, ze jestm pazerna na ziarna i zawsze chce duzo.
W srodku tez bardzo ladny. Ale mi narobilas smaka na niego.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
ZuzMa
post 12 Apr 2014, 08:54
Post #16





Grupa: Brązowy użytkownik
Postów: 49
Dołączył: 29-September 13
Skąd: Holandia
Użytkownik nr: 50.820



Dziekuje icon_smile.gif Niestety nie mialam duzego wyboru ziarenek tylko sezam i mak ,nastepnym razem jak zaplanuje ten chleb to chyba kupie jakis mix ziaren, bo tak to zbytnio nie uzywam i platki owsiane sie skonczyly. A srodek na tym zdjeciu srednio wyglada, bo kroilam jeszcze cieply i sie poszarpal a teraz na zimno lepiej sie kroi i ma fajne rowne okragle dziurki. Mieciutki i sprezysty miazsz.Do powtorzenia na 100%%%.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Joanna
post 19 Apr 2014, 14:47
Post #17


kucharz 3 gwiazdek
******************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 26.380
Dołączył: 28-November 05
Skąd: Loca Deserta
Użytkownik nr: 1.024



Upiekłam jak planowałam z pełnoziarnistą mąką orkiszową (z Młynów Gdańskich).
Wyszedł ładny i bardzo smaczny. Na pewno będę powtarzać, bo robota z nim żadna.
Zamiast suchych, dałam niespełna 20 g świeżych drożdży.

Załączony plik  chleb_na_owsiance.jpg ( 99.65K ) Suma pobrań: 0


Załączony plik  chleb_na_owsiance1.jpg ( 99.11K ) Suma pobrań: 0
Go to the top of the page
 
+Quote Post
hazo
post 26 Jan 2016, 13:29
Post #18


kucharz-zawodowiec
**********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 6.343
Dołączył: 13-November 05
Skąd: Warszawa
Użytkownik nr: 956



Upiekłam dziś ten chleb po dłuższej przerwie. Zmniejszyłam wszystkie składniki do 75% i to jest ilość akurat na keksówkę długości 30 cm.
Nadal mi bardzo smakuje i jest szybki do upieczenia.

Załączony plik  chleb_na_owsiance1.jpg ( 49.67K ) Suma pobrań: 0


Załączony plik  chleb_na_owsiance2.jpg ( 78.8K ) Suma pobrań: 0
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Akulka
post 26 Jan 2016, 13:40
Post #19


kucharz 3 gwiazdek
******************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 29.114
Dołączył: 28-December 05
Użytkownik nr: 1.177



Wygląda bardzo fajnie. Dziekuje Hzo za wyciagniecie, wypróbuje na weekend. Ogólnie przymierzam sie wreszcie do nastawienia zakwasu, bo na drozdzach chleby wydaja mi sie zbyt zbite, ale przekrój tego chlebka bardzo mi sie widzi icon_wink.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
ajaj
post 26 Jan 2016, 16:59
Post #20


czeladnik
*****

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 1.615
Dołączył: 17-September 08
Skąd: Europa
Użytkownik nr: 10.861



O ten chlebek jest bardzo fajny jak na drozdzowy wypiek. Dobrze, ze go wyciagnelyscie to tez sobie zrobie. No i dodatkowa zaleta: drozdze sypkie zazwyczaj mam w domu a ze swiezymi to roznie bywa. daumen.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic

 



Wersja Lo-Fi Datenschutzerklärung |  Impressum |  Aktualny czas: 17th February 2019 - 19:17