IPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

 
Reply to this topicStart new topic
> Lody kawowe*
yrsa
post 1 Jul 2012, 18:54
Post #1


kucharz 3 gwiazdek
******************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 25.125
Dołączył: 3-January 09
Skąd: Warszawa
Użytkownik nr: 13.254



Przepis pochodzi z książki "Ben & Jerry's Homemade Ice Cream & Dessert Book". Proporcje na około pół litra masy, czyli akurat na litrową maszynę do lodów.

1 duże jajko
3/8 szklanki plus 1 łyżka cukru trzcinowego
szklanka śmietanki 36%
pół szklanki tłustego mleka
1,5 łyżki kawy rozpuszczalnej liofilizowanej (używam zielonego Jacobsa)



1. Porządnie roztrzepać jajko, dodać cukier, mieszać aż się rozpuści w jajku. Wlać śmietankę i mleko, ponownie wymieszać. Dodać 1 łyżkę kawy, znowu wymieszać.

2. Dalej postępować zgodnie z instrukcją maszynki do lodów. Akurat przy tych lodach nie ma wzmianki o schładzaniu masy przed wlaniem jej do maszyny.

3. Gdy lody są już niemal gotowe (na oko na 2 minuty przed końcem mieszania), dodać pozostałą kawę. (Raz dla odmiany, za namową Kawyzmlekiem dodałam zamiast rozpuszczalnej dodałam zwykłej kawy i fajnie wyszło).




Go to the top of the page
 
+Quote Post
Izolda
post 1 Jul 2012, 20:08
Post #2


kucharz-zawodowiec
**********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 7.620
Dołączył: 28-February 06
Skąd: Wrocław
Użytkownik nr: 1.443



Dzięki bussi.gif, jeśli mnie pamięć nie myli, to trzcinowy jasny ma być? Co z tą dodatkową łyżką cukru? Też dać gdy lody są już prawie gotowe?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
yrsa
post 1 Jul 2012, 21:48
Post #3


kucharz 3 gwiazdek
******************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 25.125
Dołączył: 3-January 09
Skąd: Warszawa
Użytkownik nr: 13.254



W oryginale "pure cane sugar". Daję jasny drobny z Marksa & Spencera. Tę dodatkową łyżkę razem z resztą. Oni po prostu mierzą na łyżki i szklanki, dlatego tak dziwnie to wygląda. To pewnie po prostu pół szklanki wychodzi.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Izolda
post 1 Jul 2012, 21:51
Post #4


kucharz-zawodowiec
**********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 7.620
Dołączył: 28-February 06
Skąd: Wrocław
Użytkownik nr: 1.443



CYTAT(yrsa @ 1 Jul 2012, 22:48 ) *
W oryginale "pure cane sugar". Daję jasny drobny z Marksa & Spencera. Tę dodatkową łyżkę razem z resztą. Oni po prostu mierzą na łyżki i szklanki, dlatego tak dziwnie to wygląda. To pewnie po prostu pół szklanki wychodzi.

A, teraz rozumiem, też mam ten M&S, dzięki, już wszystko wiem icon_smile.gif.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Izolda
post 5 Jul 2012, 21:31
Post #5


kucharz-zawodowiec
**********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 7.620
Dołączył: 28-February 06
Skąd: Wrocław
Użytkownik nr: 1.443



Są przepyszne, cudownie kremowe, to jest idealna baza do lodów, pokombinuję ze smakiem orzechowym, bo zrobiłam wg innej receptury i te ewidentnie wygrywają, oczywiście nie można porównywać smaku kawy i orzechów, ale chodzi mi o konsystencję na języku, te mają jeszcze jeden plus, odpada problem co zrobić z niezużytym białkiem, nie bez znaczenia jest dodatek cukru trzcinowego, to dodatkowa nuta która bardzo mi odpowiada. Ze wszystkich lodów domowych jakie jadłam te (i z syropem klonowym) są najsmaczniejsze. Yrso, jeszcze raz dziękuję za przepis cvety.gif.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
skanna
post 5 Jul 2012, 21:58
Post #6


szef kuchni
********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 4.603
Dołączył: 21-March 06
Użytkownik nr: 1.535



Pyszne są, faktycznie. Za dobre, można jeść i jeść i jeść icon_smile.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic

 



Wersja Lo-Fi Datenschutzerklärung |  Impressum |  Aktualny czas: 9th December 2021 - 05:01