- Sty 3, 2009
- 27,311
- 1,607
- 113
Przepis pochodzi z książki "Ben & Jerry's Homemade Ice Cream & Dessert Book". Proporcje na około pół litra masy, czyli akurat na litrową maszynę do lodów.
1 duże jajko
3/8 szklanki plus 1 łyżka cukru trzcinowego
szklanka śmietanki 36%
pół szklanki tłustego mleka
1,5 łyżki kawy rozpuszczalnej liofilizowanej (używam zielonego Jacobsa)
1. Porządnie roztrzepać jajko, dodać cukier, mieszać aż się rozpuści w jajku. Wlać śmietankę i mleko, ponownie wymieszać. Dodać 1 łyżkę kawy, znowu wymieszać.
2. Dalej postępować zgodnie z instrukcją maszynki do lodów. Akurat przy tych lodach nie ma wzmianki o schładzaniu masy przed wlaniem jej do maszyny.
3. Gdy lody są już niemal gotowe (na oko na 2 minuty przed końcem mieszania), dodać pozostałą kawę. (Raz dla odmiany, za namową Kawyzmlekiem dodałam zamiast rozpuszczalnej dodałam zwykłej kawy i fajnie wyszło).
1 duże jajko
3/8 szklanki plus 1 łyżka cukru trzcinowego
szklanka śmietanki 36%
pół szklanki tłustego mleka
1,5 łyżki kawy rozpuszczalnej liofilizowanej (używam zielonego Jacobsa)
1. Porządnie roztrzepać jajko, dodać cukier, mieszać aż się rozpuści w jajku. Wlać śmietankę i mleko, ponownie wymieszać. Dodać 1 łyżkę kawy, znowu wymieszać.
2. Dalej postępować zgodnie z instrukcją maszynki do lodów. Akurat przy tych lodach nie ma wzmianki o schładzaniu masy przed wlaniem jej do maszyny.
3. Gdy lody są już niemal gotowe (na oko na 2 minuty przed końcem mieszania), dodać pozostałą kawę. (Raz dla odmiany, za namową Kawyzmlekiem dodałam zamiast rozpuszczalnej dodałam zwykłej kawy i fajnie wyszło).