Lody kawowe*

yrsa

Moderator
Członek ekipy
Sty 3, 2009
27,311
1,607
113
Przepis pochodzi z książki "Ben & Jerry's Homemade Ice Cream & Dessert Book". Proporcje na około pół litra masy, czyli akurat na litrową maszynę do lodów.

1 duże jajko
3/8 szklanki plus 1 łyżka cukru trzcinowego
szklanka śmietanki 36%
pół szklanki tłustego mleka
1,5 łyżki kawy rozpuszczalnej liofilizowanej (używam zielonego Jacobsa)



1. Porządnie roztrzepać jajko, dodać cukier, mieszać aż się rozpuści w jajku. Wlać śmietankę i mleko, ponownie wymieszać. Dodać 1 łyżkę kawy, znowu wymieszać.

2. Dalej postępować zgodnie z instrukcją maszynki do lodów. Akurat przy tych lodach nie ma wzmianki o schładzaniu masy przed wlaniem jej do maszyny.

3. Gdy lody są już niemal gotowe (na oko na 2 minuty przed końcem mieszania), dodać pozostałą kawę. (Raz dla odmiany, za namową Kawyzmlekiem dodałam zamiast rozpuszczalnej dodałam zwykłej kawy i fajnie wyszło).




 

Izolda

Member
Lut 28, 2006
7,620
1
38
Dzięki
bussi.gif
, jeśli mnie pamięć nie myli, to trzcinowy jasny ma być? Co z tą dodatkową łyżką cukru? Też dać gdy lody są już prawie gotowe?
 

yrsa

Moderator
Członek ekipy
Sty 3, 2009
27,311
1,607
113
W oryginale "pure cane sugar". Daję jasny drobny z Marksa & Spencera. Tę dodatkową łyżkę razem z resztą. Oni po prostu mierzą na łyżki i szklanki, dlatego tak dziwnie to wygląda. To pewnie po prostu pół szklanki wychodzi.
 

Izolda

Member
Lut 28, 2006
7,620
1
38
Są przepyszne, cudownie kremowe, to jest idealna baza do lodów, pokombinuję ze smakiem orzechowym, bo zrobiłam wg innej receptury i te ewidentnie wygrywają, oczywiście nie można porównywać smaku kawy i orzechów, ale chodzi mi o konsystencję na języku, te mają jeszcze jeden plus, odpada problem co zrobić z niezużytym białkiem, nie bez znaczenia jest dodatek cukru trzcinowego, to dodatkowa nuta która bardzo mi odpowiada. Ze wszystkich lodów domowych jakie jadłam te (i z syropem klonowym) są najsmaczniejsze. Yrso, jeszcze raz dziękuję za przepis
cvety.gif
.