- Lis 26, 2006
- 9,691
- 0
- 36
Wpisuję na prośbę Joanny. Przepis pochodzi z książki "Łatwa kuchnia chińska" Kena Homa. Wpisuję oryginalny przepis i w nawiasach moje zmiany. Z moimi zmianami wyszło pyszne, oryginalna wersja z pewnością też byłaby świetna. Proporcje dla 4 osób. Samo mięso kurczaka ma naprawdę wspaniały smak. Danie przygotowane w stylu stir-fry, więc bardzo ważne jest tu ciągłe mieszanie składników w woku. Ogólnie poza marynowaniem całość przygotowuje się bardzo szybko - ok. 20 minut. W przyszłości dodałabym chyba do niego więcej groszku, bo jakoś tak mizernie się prezentował. I więcej dymki.
Składniki:
225 g suszonego lub świeżego makaronu typu noodle
4 łyżeczki oleju sezamowego
100 g piersi kurczaka pokrojonej w cienkie paseczki (ja zwiększyłam ilość do 200 g)
2.5 łyżki oleju z orzeszków ziemnych
1 łyżka posiekanego czosnku
50 g groszku cukrowego pociętego w paski (u mnie dwie spore garści groszku, z obciętymi końcówkami strączków)
50 g szynki parmeńskiej lub gotowanej szynki, pokrojonej w cienkie paski (u mnie tyrolska szynka z Lidla)
Sos:
2 łyżeczki jasnego sosu sojowego
2 łyżeczki ciemnego sosu sojowego
1 łyżka wina ryżowego lub wytrawnego sherry (u mnie białe wytrawne wino)
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki białego pieprzu
1/2 łyżeczki cukru
3 łyżki drobno posiekanej dymki
Marynata:
2 łyżeczki jasnego sosu sojowego
2 łyżeczki wina ryżowego lub wytrawnego sherry (u mnie białe wytrawne wino)
1 łyżeczka oleju sezamowego
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki białego pieprzu
Składniki marynaty mieszamy. Wkładamy do niej paseczki kurczaka. Mieszamy i odstawiamy do lodówki na 10 minut (u mnie 30 minut).
Makaron gotujemy 3-4 minuty we wrzącej wodzie, odcedzamy, opłukujemy zimną wodą. Odcedzony makaron mieszamy z 3 łyżeczkami oleju sezamowego i odstawiamy na bok pod przykryciem.
Składniki sosu mieszamy.
W woku rozgrzewamy 1 łyżkę oleju z orzeszków, rozgrzewamy go aż do dymienia i wrzucamy zamarynowanego kurczaka. Smażymy mieszając na dużym ogniu przez około 2 minuty. Zdejmujemy z woka, wok wycieramy. W wytartym woku rozgrzewamy 1.5 łyżki oleju z orzeszków. Gdy zaczyna dymić dodajemy czosnek, po 10 sekundach smażenia z ciągłym mieszaniem dodajemy paseczki szynki i groszek. Smażymy kolejną minutę. Dolewamy sos, smażymy mieszając kolejne 2 minuty. Na koniec przekładamy do sosu kurczaka i makaron. Mieszamy i smażymy 3-4 minuty (w tym czasie kurczak dojdzie w środku. Dodajemy łyżeczkę oleju sezamowego, mieszamy całość, podajemy.
Składniki:
225 g suszonego lub świeżego makaronu typu noodle
4 łyżeczki oleju sezamowego
100 g piersi kurczaka pokrojonej w cienkie paseczki (ja zwiększyłam ilość do 200 g)
2.5 łyżki oleju z orzeszków ziemnych
1 łyżka posiekanego czosnku
50 g groszku cukrowego pociętego w paski (u mnie dwie spore garści groszku, z obciętymi końcówkami strączków)
50 g szynki parmeńskiej lub gotowanej szynki, pokrojonej w cienkie paski (u mnie tyrolska szynka z Lidla)
Sos:
2 łyżeczki jasnego sosu sojowego
2 łyżeczki ciemnego sosu sojowego
1 łyżka wina ryżowego lub wytrawnego sherry (u mnie białe wytrawne wino)
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki białego pieprzu
1/2 łyżeczki cukru
3 łyżki drobno posiekanej dymki
Marynata:
2 łyżeczki jasnego sosu sojowego
2 łyżeczki wina ryżowego lub wytrawnego sherry (u mnie białe wytrawne wino)
1 łyżeczka oleju sezamowego
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki białego pieprzu
Składniki marynaty mieszamy. Wkładamy do niej paseczki kurczaka. Mieszamy i odstawiamy do lodówki na 10 minut (u mnie 30 minut).
Makaron gotujemy 3-4 minuty we wrzącej wodzie, odcedzamy, opłukujemy zimną wodą. Odcedzony makaron mieszamy z 3 łyżeczkami oleju sezamowego i odstawiamy na bok pod przykryciem.
Składniki sosu mieszamy.
W woku rozgrzewamy 1 łyżkę oleju z orzeszków, rozgrzewamy go aż do dymienia i wrzucamy zamarynowanego kurczaka. Smażymy mieszając na dużym ogniu przez około 2 minuty. Zdejmujemy z woka, wok wycieramy. W wytartym woku rozgrzewamy 1.5 łyżki oleju z orzeszków. Gdy zaczyna dymić dodajemy czosnek, po 10 sekundach smażenia z ciągłym mieszaniem dodajemy paseczki szynki i groszek. Smażymy kolejną minutę. Dolewamy sos, smażymy mieszając kolejne 2 minuty. Na koniec przekładamy do sosu kurczaka i makaron. Mieszamy i smażymy 3-4 minuty (w tym czasie kurczak dojdzie w środku. Dodajemy łyżeczkę oleju sezamowego, mieszamy całość, podajemy.
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: