Niezwykle delikatne, kruchutkie, wręcz rozpływające się w ustach i na dodatek banalnie proste.
Pyszne rogaliki na piwie
Składniki:
Ciasto:
3 szklanki mąki
250 g masła (schłodzonego)
pół szklanki piwa
1 opkowanie cukru waniliowego
Nadzienie:
Wiśnie z konfitury lub dżem wiśniowy
Mąkę, masło i piwo szybciutko zagnieść.( Jeszcze prościej jest wrzucić je do malaksera)
Ciasto podzielić na trzy części, włożyć do lodówki na godzinę lub dłużej ( można trzymać w lodówce przez noc)
Następnie wyjąć z lodówki pierwszy kawałek, podsypać mąką, rozwałkować, nałożyć nadzienie i lepić rogaliki. Tak postępować z kolejnymi kawałkami ciasta. Ciasto bardzo szybko mięknie, więc trzeba lepić rogaliki w dość szybkim tempie.
Piec w temperaturze 180 stopni do zrumienienia.
Po wyjęciu posypać cukrem pudrem.
Smacznego
Pyszne rogaliki na piwie
Składniki:
Ciasto:
3 szklanki mąki
250 g masła (schłodzonego)
pół szklanki piwa
1 opkowanie cukru waniliowego
Nadzienie:
Wiśnie z konfitury lub dżem wiśniowy
Mąkę, masło i piwo szybciutko zagnieść.( Jeszcze prościej jest wrzucić je do malaksera)
Ciasto podzielić na trzy części, włożyć do lodówki na godzinę lub dłużej ( można trzymać w lodówce przez noc)
Następnie wyjąć z lodówki pierwszy kawałek, podsypać mąką, rozwałkować, nałożyć nadzienie i lepić rogaliki. Tak postępować z kolejnymi kawałkami ciasta. Ciasto bardzo szybko mięknie, więc trzeba lepić rogaliki w dość szybkim tempie.
Piec w temperaturze 180 stopni do zrumienienia.
Po wyjęciu posypać cukrem pudrem.
Smacznego