- Lip 3, 2008
- 1,024
- 0
- 36
To jedno z naszych ulubionych dań na obiad. Nie wiem skąd ten przepis jest w mojej rodzinie. Tak robiła kotlety moja mama.
Składniki:
0,5 kg filetu z piersi kurczaka
1 średnia marchew
1 średnia pietruszka
1 mały seler
1 średnia cebula
1 mały por
2 jaja
4 łyżeczki magi - ja nie dodaję
4 łyżki mąki ziemniaczanej
sól, pieprz
Vegeta - ja nie daję
Mięso pokroić w kostkę. Warzywa zetrzeć na tarce. Jak nie mam czasu to biorę mrożoną włoszczyznę - takie nie pełne pół paczki. Wszystkie składniki wymieszać i zostawić na godzinę w lodówce. Masa bedzie klejąca, ale to nic. Następnie formować małe kotlety i piec na gorącym oleju. Ja prawie tego oleju nie dodaję. Na małym ogniu, żeby miały okazję upiec się w środku.
Kotlety świetnie pasują do ziemniaków czy ryżu. Zdarza się, że zjadamy na zimno do kolacji, albo na chleb zamiast wędliny.
Składniki:
0,5 kg filetu z piersi kurczaka
1 średnia marchew
1 średnia pietruszka
1 mały seler
1 średnia cebula
1 mały por
2 jaja
4 łyżeczki magi - ja nie dodaję
4 łyżki mąki ziemniaczanej
sól, pieprz
Vegeta - ja nie daję
Mięso pokroić w kostkę. Warzywa zetrzeć na tarce. Jak nie mam czasu to biorę mrożoną włoszczyznę - takie nie pełne pół paczki. Wszystkie składniki wymieszać i zostawić na godzinę w lodówce. Masa bedzie klejąca, ale to nic. Następnie formować małe kotlety i piec na gorącym oleju. Ja prawie tego oleju nie dodaję. Na małym ogniu, żeby miały okazję upiec się w środku.
Kotlety świetnie pasują do ziemniaków czy ryżu. Zdarza się, że zjadamy na zimno do kolacji, albo na chleb zamiast wędliny.
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: