Kotlety z kurczaka z warzywami*

agu

Member
Lip 3, 2008
1,024
0
36
To jedno z naszych ulubionych dań na obiad. Nie wiem skąd ten przepis jest w mojej rodzinie. Tak robiła kotlety moja mama.

Składniki:
0,5 kg filetu z piersi kurczaka
1 średnia marchew
1 średnia pietruszka
1 mały seler
1 średnia cebula
1 mały por
2 jaja
4 łyżeczki magi - ja nie dodaję
4 łyżki mąki ziemniaczanej
sól, pieprz
Vegeta - ja nie daję

Mięso pokroić w kostkę. Warzywa zetrzeć na tarce. Jak nie mam czasu to biorę mrożoną włoszczyznę - takie nie pełne pół paczki. Wszystkie składniki wymieszać i zostawić na godzinę w lodówce. Masa bedzie klejąca, ale to nic. Następnie formować małe kotlety i piec na gorącym oleju. Ja prawie tego oleju nie dodaję. Na małym ogniu, żeby miały okazję upiec się w środku.
Kotlety świetnie pasują do ziemniaków czy ryżu. Zdarza się, że zjadamy na zimno do kolacji, albo na chleb zamiast wędliny.
 

Załączniki

  • 02.jpg
    02.jpg
    76.2 KB · Wyświetleń: 0
  • 01.jpg
    01.jpg
    160.7 KB · Wyświetleń: 0
  • 03.jpg
    03.jpg
    82.1 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

europa112

Member
Paź 28, 2004
1,551
0
0
Bardzo smaczne. Znikły po pewnej chwili nieufności, natychmiast.

Sznycelki_z_kurczaka_z__warzywami.JPG

Na talerzu prezentowały się tak.
Pozwoliłem sobie na dodanie 3 łyzek płatków owsianych zamiast mąki ziemniaczanej. Zwiększyłem także ilość jajek.
 

Załączniki

  • Sznycelki_z_kurczaka_z__warzywami.JPG
    Sznycelki_z_kurczaka_z__warzywami.JPG
    363 KB · Wyświetleń: 0