Tosty z dynią*

Arabeska

Member
Lut 27, 2006
1,859
0
0
Czas wykorzystać resztki zalegających w lodówce warzyw.
U mnie jest to głownie dynia, którą wykorzystuję do pieczenia - na przystawki do drugiego dania. Sposobem Bei.
Tym razem nadmiar upieczonej dyni posłużył jako środek pysznych niecodziennych tostów.
CSC_2014cin_a.jpg

Jak upiec dynię?:
najlepiej kilka godzin przed tostami

kawałek dyni
szczypta suszonej papryczki chilli
szczypta lub dwie soli
odrobina suszonego rozmarynu (może być rozmaryn świeży - niestety nie miałam pod ręką)
oliwa z oliwek


1. Piekarnik nagrzać do 200 stopni.

2. Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia.

3. Dynię pokroić w poręczne kawałki - odkroić skórę (tego etapu bardzo nie lubię, to ciężka praca - zwłaszcza jeśli dynia jest twarda)
i puszysty miąższ. Obrane ze skóry kawałki pokroić w małe, 2 cm sześciany.

4. Dynię wyłożyć na blachę w luźnych odstępach. Skropić oliwą z oliwy, posypać suszonym rozmarynem i solą. 1/3 część dyni posypać chili.

5. Piec w piekarniku 30 (no max. 35 minut) - do chwili, gdy dynia będzie miękka i lekko brązowa na brzegach.

6. Ostudzić.


Jak otrzymać dyniowe tosty:

Pomiędzy pieczywo tostowe włożyć dynię, mozzarelę i listek roszponki. Zapiec. Podawać gorące.

CSC_2010cc.jpg
Uff...
 

Załączniki

  • CSC_2010cc.jpg
    CSC_2010cc.jpg
    248.5 KB · Wyświetleń: 0
  • CSC_2014cin_a.jpg
    CSC_2014cin_a.jpg
    49.5 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator: