Kotlet wieprzowy faszerowany*

Janka

Member
Mar 19, 2005
4,557
1
0
Kotlet wieprzowy faszerowany

Przepis pochodzi z burdy-Wykwintna kuchnia na każdy dzień.

kotlet_wieprz..jpg

-4 kotlety z kością
-2 kawałki surowej białej kiełbasy(miałam mięso klopsowe,już doprawione)*
-1 łyżka zielonej pietruszki
-1 łyżka posiekanej cebuli
-2 łyżeczki musztardy
-2 łyżki białego wina
-ostra papryka,pieprz,sól do smaku

Farsz kiełbasy wymieszać ze wszystkimi dodatkami.
Kotlety naciąć tak,aby powstała kieszonka i napełnić doprawionym farszem,spiąć wykałaczkami.
Na patelni rozgrzać tłuszcz,włożyć posolone kotlety i smażyć po 5 minut z każdej strony,polewając kilkakrotnie tłuszczem.
Podawać z brązowym sosem.

Część kotletów miałam z kostką,kilka bez.
Przed nałożeniem farszu mięso lekko rozbiłam tłuczkiem i po spięciu wykałaczkami obtoczyłam w mące.
Po usmażeniu przykryłam garnek pokrywą i dusiłam na minimalnym ogniu jeszcze przez parę minut.
*U nas można dostać tzw.mięso klopsowe,doprawione, jest to farsz typowo kiełbasiany.(miałam 300g i starczyło do 7 kotletów)
 

Załączniki

  • kotlet_wieprz..jpg
    kotlet_wieprz..jpg
    46.2 KB · Wyświetleń: 1
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Doruśka

Member
Mar 28, 2006
5,233
0
0
Dzięki
icon_smile.gif
u nas pewnie też, do doliny Baryczy mam rzut kamieniem
icon_smile.gif
a nawet tam miałam domek letniskowy przez kilka lat. żałuję ,że juz go nie mam
icon_smile.gif
w Książęcej Wsi, szukam czegoś w okolicy
icon_smile.gif
 

jaxja

Moderator
Maj 26, 2006
3,521
0
0
Wygladają bardzo apetycznie, pomysł z wypełnieniem ich białą kiełabasą świetny. Myślę jednak, że kilka minut duszenia to dla wieprzowiny za mało.
 

Janka

Member
Mar 19, 2005
4,557
1
0
Trochę rozbić tłuczkiem,smażyć 2x5 minut i potem dusić pod przykryciem kilka minut -nie pamiętam czy to było 10,czy 15 i zapewniam że całkiem wystarczy.
Mam w zwyczaju sprawdzać ,zawsze jedną sztukę poświęcam dla wyższych celów
icon_mrgreen.gif
a robiłam w takim garnku