Tarta wiśniowa

Marg

Well-known member
Wrz 23, 2008
17,678
78
48
Tarta wiśniowa z frangipane
Podpatrzyłam pomysł na frangipane u Jamiego. Robił tartę z żurawiną. Ale po co szukać żurawiny, skoro jest sezon na wiśnie, a jak wiadomo wiśnie lubią migdały.

P1140812.JPG


Spód tarty – ciasto kruche wg uznania.
Ja zrobiłam wygrzebany tu na cinie spód do mazurków bodajże Zofii Nasierowskiej:
115g miękkiego masła
3 łyżki cukru
2 żółtka
1 szkl i 3 łyżki mąki
0,5 łyżeczki soli
Wsadziłam wszystko do robota, wyrobiłam, wykleiłam foremkę (27 cm średnicy) i mroziłam przez 10 minut. Ponakłuwałam i piekłam w 200C do zbrązowienia. Odstawiłam do wystudzenia

Warstwa wiśniowa:
1kg wiśni
Cukier do smaku
Ewentualnie łyżka pektyny
Bułka tarta do posypania spodu
Wydrylowane wiśnie zagotowałam z cukrem. Odstawiłam na noc, po czym zlałam sok, a resztę wymieszałam z pektyną.

Krem frangipane:
125g miękkiego masła
125g cukru pudru
3 jajka
125g mielonych migdałów
30g (3łyżki) mąki
Porządnie ubić masło z cukrem, dodając po jednym jajku ubijać nadal, na koniec dodać mielone migdały i mąkę i ubić razem tylko do połączenia.

Upieczony spód posypać bułką tartą, wyłożyć warstwę wiśni, na to wyłożyć krem migdałowy. Piec do zbrązowienia w 175-180C – ok. 30 minut, raczej pod górną grzałką.

P1140821.JPG
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Akulka

Member
Gru 28, 2005
29,115
0
0
No i przepadłam...
Jutro muszę po migdały lecieć, bo wiśnie przed domem wiszą i jęczą
icon_wink.gif
) Do wypróbowania - mam nadzieję, w najbliższy weekend
mniam.gif
lecker.gif
 

Marg

Well-known member
Wrz 23, 2008
17,678
78
48
Soli, poprawiłam.
 

Marg

Well-known member
Wrz 23, 2008
17,678
78
48
Nie mam pojęcia, dałam tyle, żeby były lekko słodkie, a to zależy też od mocy wiśni. Jak mocno są kwaśne.
 

Marg

Well-known member
Wrz 23, 2008
17,678
78
48
Zanim wyjmiesz, pomacaj środek czy nie jest płynny, bo rozpłynie się jak Krysi.