Morszczuk w śmietanie z brokułami*

Arabeska

Member
Lut 27, 2006
1,859
0
0
Polecam - ryba budzi nieustający zachwyt
lecker.gif

A wykonanie bardzo proste!

3 paczki mrożonych filetów z morszczuka
kilka różyczek brokułów
1 ząbek czosnku
koperek - 2 gałązki
sok z 1/2 cytryny
sól, pieprz
oliwa z oliwek na dno naczynia żaroodpornego


Na sos:
masło - kopiasta łyżka
mąka - 1 łyżka
woda
2 szczypty vegety
kubeczek śmietany 18%



Filety rozmrozić -ważne! - nie do końca, gdyż trudno je będzie solić i przekładać.
Dno naczynia żaroodpornego polewamy odrobiną oliwy, którą następnie rozsmarowujemy.
Filety posolić, przełożyć do naczynia w którym je zapieczemy Wierzch ryb skropić sokiem z cytryny, odrobinę popieprzyć.
Ząbek czosnku obrać, pokroić w wiórki. Ułożyć na filetach.
Koperek posiekać, posypać nim wierzch ryby.
Brokuły ułożyć po bokach naczynia. Ja dalam mrozone ;)
CSC_2977cc_a.jpg

Sos: masło roztopić w rondelku, zasypać mąką, energicznie wymieszać, zalewać pół szklanki zimnej wody ciągle mieszając - powstanie delikatny sos przypominający beszamel.
Wody w razie potrzeby można odrobinę dać więcej. Dodać 2 szczypty vegety, wlać śmietankę z kubeczka - wymieszać i całość zagotować.

Tak powstałym sosem zalać ryby - naczynie żaroodporne przykryte folią aluminiową wstawić do piekarnika (180 st).
Piec około 40 minut - przed końcem sprawdzić czy ryby nie są surowe - wówczas stosownie wydłużyć czas pieczenia.
Pod koniec pieczenia można usunąć folię. Podawać ze świeżym pieczywem, białym winem etc.
 

Załączniki

  • CSC_2977cc_a.jpg
    CSC_2977cc_a.jpg
    266.9 KB · Wyświetleń: 1
Ostatnią edycję dokonał moderator: