Musakhan*

Elka

Well-known member
Sty 27, 2006
3,808
518
113
Musakhah - kurczak po palestynsku

58250b40deba.jpg


10 udek kurzych (moga bys i inne czesci, ale z samego filetu jest troche sucho) 3 lawasze, 1 kg cebuli, 100 ml oliwy, szczypta cukru, 1-2 lyzki sumaku w zaleznosci, jak kwasny jest, sol, pieprz

Udka kurczaka na srednim ogniu obsmazyc pod przykryciem 15-20 min, posolic, posypac pieprzem, odstawic. Cebule cienko poszatkowac, posypac cukrem i obsmazyc na pozostalej od kurczaka oliwie az nie stanie sie przezroczysta, pod koniec wymieszac z sumakiem. Forme do zapiekania skropic oliwa, wyscielic lawaszem, na to ulozyc polowe cebuli, na to - podsmazonego kurczaka i na gore pozostala cebule.

f76663506b58.jpg


Z gory starannie przykryc lawaszem i skropic woda i oliwa. Piec okolo 40 min. w 180°C.
Kurczak jest niezwykle soczysty, lawasz chrupiacy. Zwykle - absolutny hit. Troche niezrecznie sie go je, alejeszcze nikt na to nie narzekal
icon_smile.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Aniq

Member
Maj 5, 2007
2,734
0
0
Fajny pomysł - tylko skąd u nas te lawasze wziąć? Sumak pewnie też nieosiągalny...da się czymś innym kwaskowym zastąpić?
Ciekawe jaka to odmiana sumaka? Te ogrodowe niestety mogą być trujące, choć skoro u nas też rosną, to może warto byłoby kupić takie drzewko, które na coś jeszcze się przyda -poza ładnym wyglądem.
 

Elka

Well-known member
Sty 27, 2006
3,808
518
113
Aniq, jesli sa w poblizu ormianie, to bedzie i lawasz
icon_smile.gif

sumak moze i mozna zastąpic sokiem z cytryny, ale smak jest jednak troche inny
icon_smile.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Aniq

Member
Maj 5, 2007
2,734
0
0
Ormian żadnych niestety nie znam
icon_sad.gif
To i lawaszu nie będzie.
No chyba że w internecie znajdę - skoro i sumak jest
icon_smile.gif
 

faraula

Member
Wrz 16, 2008
180
0
0
to upieczcie chleb taboon, czy to tylko nazwa inna, a to samo?
Ja musakhan raz jadlam i nie w tak estetycznej oprawie
icon_smile.gif
Dla fanow cebuli, pyszne, najlepiej jesc rekami, jesli kto moze ;)