- Sty 27, 2006
- 4,370
- 1,776
- 113
Musakhah - kurczak po palestynsku
10 udek kurzych (moga bys i inne czesci, ale z samego filetu jest troche sucho) 3 lawasze, 1 kg cebuli, 100 ml oliwy, szczypta cukru, 1-2 lyzki sumaku w zaleznosci, jak kwasny jest, sol, pieprz
Udka kurczaka na srednim ogniu obsmazyc pod przykryciem 15-20 min, posolic, posypac pieprzem, odstawic. Cebule cienko poszatkowac, posypac cukrem i obsmazyc na pozostalej od kurczaka oliwie az nie stanie sie przezroczysta, pod koniec wymieszac z sumakiem. Forme do zapiekania skropic oliwa, wyscielic lawaszem, na to ulozyc polowe cebuli, na to - podsmazonego kurczaka i na gore pozostala cebule.
Z gory starannie przykryc lawaszem i skropic woda i oliwa. Piec okolo 40 min. w 180°C.
Kurczak jest niezwykle soczysty, lawasz chrupiacy. Zwykle - absolutny hit. Troche niezrecznie sie go je, alejeszcze nikt na to nie narzekal

10 udek kurzych (moga bys i inne czesci, ale z samego filetu jest troche sucho) 3 lawasze, 1 kg cebuli, 100 ml oliwy, szczypta cukru, 1-2 lyzki sumaku w zaleznosci, jak kwasny jest, sol, pieprz
Udka kurczaka na srednim ogniu obsmazyc pod przykryciem 15-20 min, posolic, posypac pieprzem, odstawic. Cebule cienko poszatkowac, posypac cukrem i obsmazyc na pozostalej od kurczaka oliwie az nie stanie sie przezroczysta, pod koniec wymieszac z sumakiem. Forme do zapiekania skropic oliwa, wyscielic lawaszem, na to ulozyc polowe cebuli, na to - podsmazonego kurczaka i na gore pozostala cebule.

Z gory starannie przykryc lawaszem i skropic woda i oliwa. Piec okolo 40 min. w 180°C.
Kurczak jest niezwykle soczysty, lawasz chrupiacy. Zwykle - absolutny hit. Troche niezrecznie sie go je, alejeszcze nikt na to nie narzekal

Ostatnią edycję dokonał moderator: