Seler i marchewki w orzechowo - jogurtowym sosie*

yrsa

Moderator
Członek ekipy
Sty 3, 2009
27,313
1,607
113
Turecka sałatka z bardzo swojskich składników. Przepis pochodzi z książki "Tamarind & Saffron" Claudii Roden.


Z podanych składników dostaniemy 4-6 porcji:

1 duży seler
3 duże marchewki
sól


Na sos:
100 g grubo zmielonych orzechów laskowych
2 zgniecione ząbki czosnku
4 łyżki oliwy
3 łyżki jasnego octu winnego
150 ml jogurtu greckiego

Seler i marchewki obrać, pokroić w zapałki i ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić.
Wymieszać składniki sosu i polać nim warzywa. Ja odczekałam aż warzywa wystygną i wszystko wymieszałam. Moim zdaniem najlepsze jest jak co najmniej godzinę postoi w lodówce.

DSC_7967.JPG
 

Załączniki

  • DSC_7967.JPG
    DSC_7967.JPG
    380.2 KB · Wyświetleń: 2
Ostatnią edycję dokonał moderator: