Basia to moja świetnie gotująca koleżanka, a kurczaczek- naprawdę pyszny.
Ostatnio ten przepis troszeczkę zmodyfikowałama a robię go właśnie tak:
Kurczak Basi
Składniki:
1 podzielony kurczak
2 średniej wielkości cebulki
Kostka drobiowo-wołowa rozpuszczona w 1,5 szklanki wody
1 łyżka ketchupu
1 łyżeczka bazylii
1 łyżeczka cząbru
1 łyżeczka tymianku
tarty żółty ser
zielona pietruszka
mąka do obtoczenia kurczaka
Kurczaka obtoczyć w mące, podsmażyć na gorącym oleju. Cebulki pokroić i zeszklić, dodać do kurczaka. Podrumienionego kurczaka z cebulką zalać rosołem, dodać ketchup, posypać pieprzem i mieszanką ziół. Piec do miękkości, pod koniec posypać żółtym serem. Podawać po rozpuszczeniu się sera, na talerzu posypać zieloną pietruszką.
Smacznego
Ostatnio ten przepis troszeczkę zmodyfikowałama a robię go właśnie tak:
Kurczak Basi
Składniki:
1 podzielony kurczak
2 średniej wielkości cebulki
Kostka drobiowo-wołowa rozpuszczona w 1,5 szklanki wody
1 łyżka ketchupu
1 łyżeczka bazylii
1 łyżeczka cząbru
1 łyżeczka tymianku
tarty żółty ser
zielona pietruszka
mąka do obtoczenia kurczaka
Kurczaka obtoczyć w mące, podsmażyć na gorącym oleju. Cebulki pokroić i zeszklić, dodać do kurczaka. Podrumienionego kurczaka z cebulką zalać rosołem, dodać ketchup, posypać pieprzem i mieszanką ziół. Piec do miękkości, pod koniec posypać żółtym serem. Podawać po rozpuszczeniu się sera, na talerzu posypać zieloną pietruszką.
Smacznego