- Mar 19, 2005
- 37,849
- 6
- 38
- pierś z kurczaka, połówka, ważyła około 300 gram
- posiekany spory ząbek czosnku
- cebula pokrojona w piórka
- 1/4 łyżeczki mielonego imbiru
- spora szczypta kurkumy
- 1/4 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
- kilka miękkich pomidorów, użyłam siedmiu truskawkowych (oryginalny przepis podaje puszkę pomidorów, ale mnie się to wydało dużo za dużo)
- natka pietruszki
- 1 łyżka posiekanej świeżej kolendry (niestety nie miałam)
- sok z połowy cytryny
- kilka oliwek
- sól i pieprz
Mięso myjemy i czyścimy, kroimy w większą kostkę. Posypujemy solą i pieprzem, smażymy na łyżce oliwy około 5 minut. Zdejmujemy z patelni i osuszamy papierowym ręcznikiem z nadmiaru tłuszczu. Na patelnię wylewamy łyżkę oliwy, wrzucamy cebulę, czosnek, imbir, kurkumę i paprykę. Smażymy mieszając około 5 minut lub do momentu kiedy cebula będzie miękka. Na patelnię wrzucamy kurczaka dodajemy pomidory, sok z cytryny, natkę pietruszki, kolendrę. Gotujemy około 20 minut. Dodajemy oliwki , podgrzewamy 5 minut. Doprawiamy wedle preferencji solą i pieprzem.
Przepis znalazłam tu http://filozofiasmaku.blogspot.com/2011/02...marokansku.html
Zmieniłam proporcje, nie miałam odwagi sypać tylu przypraw, co w oryginale, zmniejszyłam ich ilość, nie miałam kolendry, a szkoda, następnym razem koniecznie dodam.
Bardzo dobry kurczak, taki ciepły smak. Na pewno będę powtarzać.

- posiekany spory ząbek czosnku
- cebula pokrojona w piórka
- 1/4 łyżeczki mielonego imbiru
- spora szczypta kurkumy
- 1/4 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
- kilka miękkich pomidorów, użyłam siedmiu truskawkowych (oryginalny przepis podaje puszkę pomidorów, ale mnie się to wydało dużo za dużo)
- natka pietruszki
- 1 łyżka posiekanej świeżej kolendry (niestety nie miałam)
- sok z połowy cytryny
- kilka oliwek
- sól i pieprz
Mięso myjemy i czyścimy, kroimy w większą kostkę. Posypujemy solą i pieprzem, smażymy na łyżce oliwy około 5 minut. Zdejmujemy z patelni i osuszamy papierowym ręcznikiem z nadmiaru tłuszczu. Na patelnię wylewamy łyżkę oliwy, wrzucamy cebulę, czosnek, imbir, kurkumę i paprykę. Smażymy mieszając około 5 minut lub do momentu kiedy cebula będzie miękka. Na patelnię wrzucamy kurczaka dodajemy pomidory, sok z cytryny, natkę pietruszki, kolendrę. Gotujemy około 20 minut. Dodajemy oliwki , podgrzewamy 5 minut. Doprawiamy wedle preferencji solą i pieprzem.
Przepis znalazłam tu http://filozofiasmaku.blogspot.com/2011/02...marokansku.html
Zmieniłam proporcje, nie miałam odwagi sypać tylu przypraw, co w oryginale, zmniejszyłam ich ilość, nie miałam kolendry, a szkoda, następnym razem koniecznie dodam.
Bardzo dobry kurczak, taki ciepły smak. Na pewno będę powtarzać.

Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: