- Wrz 30, 2007
- 3,567
- 0
- 0
Przepis pochodzi z ksiazki Turkish cooking, Ghillie Basan.
Jest to jedno z dan z tak zwanego ottomanskiego stylu gotowania - zentinyagli. W takich przepisach warzywa ( por, seler naciowy czy karczochy) sa duszone na oliwie i mocno doprawione mieta lub koprem.
1-2 cebule, posiekane
2 zabki czosnku
3 lyzki oliwy
500g szerokich i plaskich fasolek - fasola wielokwiatowa (runner beans), pocietych na 2-3cm kawalki
1 lyzka cukru
sok z 1 cytryny
800g siekanych pomidorow z puszki
duza garsc swiezego koperku, drobno posiekanego
sol i pieprz do smaku
1. Podsmazyc cebule i czosnek na oliwie. Wrzucic fasolke, cukier i dodac sok z cytryny. Dobrze wymieszac tak by fasolka byla cala pokryta wilgocia z oliwy i soku.
2. Dodac pomidory, gdy potrawa zacznie sie gotowac zmniejszyc ognien, wrzucic koperek i gotowac na malym ogniu az fasolka zmieknie a sos z pomidorow zgestnieje. Doprawic sola i pieprzem.
Podawac na goraco lub w temperaturze pokojowej.
Moje zmiany: zrobilam z polowy porcji i jak zwykle nie dalam cebuli, ale 3 zabki czosnku. Pomidory dalam swieze, pokrojone w drobna kostke.
SMACZNEGO
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: