Salatka z ogorkow*

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
Smak Bliskiego Wschodu to dla mnie kiszone cytryny, solone cytryny.
Tak, jest jeszcze mieso z przyprawami, ktore Polacy dodaja do deserow, ale to rajcuje mnie juz mniej.
Slono-kwasny smak! Jak powiedzialaby moja Mama 'az za uszami drze'.
I taka jest ta salatka.

DSC_0023_001.jpg


200g zielonej soczewicy
400-600g delikatnych w smaku, slodkich ogorkow ( najlepsze libanskie )
1/4 szkl natki
swieza mieta (u mnie bez, troche sie balam
icon_wink.gif
)
1/2 cytryny
1-2 lyzki oliwy
1-2 zabki czosnku
do smaku: sol i mozliwe, ze wiecej soku z cytryny
icon_wink.gif


Soczewice umyc i ugotowac (30min) mocno posolic i doprawic sokiem z cytryny. Niech sobie posiedzi do ostygniecia i przegryzienia.
Dodac obrane, pokrojone w grube cwiercplasterki ogorki, drobno posiekany czosnek i natke.
Natke, niby zalecaja w przepisach wloska. Plaskolistna. Ale w knajpach tabuli zawsze podaja z karbowanej.
Jest sztywniejsza, lepiej sie zachowuje i wyglada w salatce.
Zaleznie od proporcji soczewicy i ogorkow salatka moze byc pelnowartosciowym posilkiem na lunch czy kolacje.

Malzonek juz 'kupil' w trakcie robienia
-choc, sprobujesz salatki (ciagle nie mam dobrego smaku)
- dobra, tylko soli juz nie dodawaj
zahnlos.gif
- odlozyl lyzke do zlewu
- soli juz nie, tylko natke i czosnek
przylecial z druga lyzka dalej probowac
icon_mrgreen.gif

mam nadzieje, ze chlopcy tez beda jedli. Malego natka kluje w zeby
icon_rolleyes.gif


inspiracja knajpowa, zrodlo szczegolow Devra Gartenstein http://www.youtube.com/watch?v=6sJb1KEsuZE
 

Załączniki

  • DSC_0023_001.jpg
    DSC_0023_001.jpg
    74.8 KB · Wyświetleń: 5
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
12
38
Natka rzeczywiście może kłuć w zęby, wcale się Małemu nie dziwię bo mnie też czasem kłuje - np. pokrojona tak jak zrobiła to ta pani z filmu, to nawet ja bym tego nie zjadła
zahnlos.gif
grubo posiekana może wygląda ładniej, ale ja siekam najdrobniej jak się da, (bez grubych korzonków) a nawet miksuję (np w sosie do sałatki) na zielony mus
fiesgrins.gif
jest, a nie kłuje - jeśli chcesz Małego przekonać to może spróbuj tak.
 

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
Ja sie z natka za przeproszeniem pie...szcze
icon_mrgreen.gif

Najpierw oskubuje same listki, a potem siekam.
On moze smaku tez specjalnie nie lubic. Takiego tabuli nie ruszy
icon_wink.gif
 

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
12
38
A wiesz że taka zmiksowana nie straszy smakiem? sama byłam zdziwiona bo sądziłam że jak ją rozdrzystam to zapach i smak zdominuje wsio - a tu niespodzianka! niewiele czuć, a jest!
fiesgrins.gif
 

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
To sprobuje.
Zamrazam czesto, bo u mnie na peki sprzedaja nie peczki. Pol krzaka norrmalnie. Ale moglabym papke w foremce na lod.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator: