Szybki, pieczony karczek*

Wrz 13, 2004
4,165
0
0
1 karczek ok. 1 kilograma
bazylia,
oregano,
cząber,
czosnek 3 ząbkido szpikowania, 4 ząbki do marynowania,
chili,
sól zmiękczajaca mięso,
kieliszek wódki
2 łyzki miodu
czarny grubo mielony pieprz
1 kieliszek aromatycznego alkoholu (calvados, koniak, armagnac)

Ze wszystkich skladników sporządzić pastę, karczek naszpikować czosnkiem, natrzeć marynatą, zawinąć w folię spożywczą wlożyc do lodówki na 24h.
Nagrzać piekarnik do 180 st. Włożyc karczek do rękawa, podlać kieliszkiem aromatycznego alkoholu, ja daję calvados.
Piec 1 i 1/2 godziny.
Smacznego
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:
Wrz 13, 2004
4,165
0
0
Ja duży chłopak jestem
icon_smile.gif
Conajmniej 100
icon_smile.gif
 

Nadia

Member
Paź 28, 2004
1,057
0
0
To jest ten kawałek, co jest przedłużeniem schabu, w stronę głowy oczywiście a nie ogonka :mrgreen: . Jest ciemniejszy niż schab a poszczególne grupki mięśni są poprzedzielane tłuszczem. Jak się uda i trafi na miłą ekspedientkę to tłuszczu jest mało
icon_smile.gif
, a mięso dość jasne.
Jak leżą te kawałki w sklepie, to mają długości około 30 cm (średnio) i są szersze niż schab.
Może Ci Medicus odpowie, bo on i z racji doświadczenia kulinarnego i zawodu na pewno się na tym zna lepiej niż ja
icon_smile.gif
 

Johasia

Member
Wrz 14, 2004
11,744
0
0
Pikna ta karkóweczka...
 

melmire

Member
Paź 22, 2004
2,348
0
0
Przejde sie do rzeznika, bo w marketach maja takie kawalki standardowe, trzy na krzyz w lepszy dzien.
A teraz ide spac, bo wipilam pol litra wina i literki mi sie placza
 

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
2
0
Robię tyn karczek, ale jak się nie uda to :twisted:
 

yenulka

Member
Lis 16, 2004
4,354
1
0
i co? udalo sie?

czym podlewalas? bp calvadosu nie mam i nie bede dla karczka kupowac :mrgreen:

pzdr
yenn
 

Ika

Member
Sty 5, 2005
14,699
0
0
Nie mam rękawa
icon_sad.gif
Resztę mam... A nie, wódki nie mam, tzn białej nie mam... A Finlandia Red obleci czy nie bardzo...?
 

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
2
0
Udało, wyszedł mięciusi i soczysty lecz bardzo mnie i mężowi przeszkadzał zapach i smak miodu (wsiowy gryczany) oraz alkoholu (odrobinka spirytu z wodą i "Martel") i to zabiło zupełnie smak czosnku choć dałam go 3 razy więcej niż w przepisie. Ja dodaję do marynaty octu balsamicznego i tak też zrobię na drugi raz. Piekłam w przykrytym naczyniu żaroodpornym i ładnie się zrumienił. Mięsko smakowało lecz jutro wywaru z prawdziwków dodam może zabije ten dziwny zapach
 

Ika

Member
Sty 5, 2005
14,699
0
0
Kasha, czyli ocet balsamiczny zamiast obu alkoholi, czy alkohole zmniejszyć? ;)
 

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
2
0
Kasha, czyli ocet balsamiczny zamiast obu alkoholi, czy alkohole zmniejszyć? ;)
Ja gdy robię po swojemu to octu tak 6-10 łyżek daję i wodą zalewam z przyprawkami i jeszcze do tego ciepię marchew, cebulę i porek i takie przykryte zalewą przykrywam i do lodówy na dobę. A potem zalewę wylewam, mięsko solą nacieram i piekę w piecu z warzywkami z zalewy
icon_smile.gif
w zamkniętym naczyniu.

Zapomniałam powiedzieć, że jeszcze ząbki czosnku wrzucam do marynaty i z nimi piekę :lol: Potem zagęszczam sos z kawałkami tychrze warzywek.
 

Ika

Member
Sty 5, 2005
14,699
0
0
Dzięki, Kasha, wypróbuję Twoją wersję to i Żuczek zje ;) Bo alkoholem to go może niespecjalnie chcę faszerować ;) nawet odparowanym ;)
 
Wrz 13, 2004
4,165
0
0
Primo po pierwsze: to wg. Ciebie ocet zdrowszy od odparowanego alkoholu?
Primo po drugie: Kasha a Ty naszpikowalaś karczek czosnkiem?