Ryba po marokańsku*

europa112

Member
Paź 28, 2004
1,551
0
0
Ryba po marokańsku

Ryba_po_marokansku.JPG

600 g fileta z ryby morskiej (np dorsz)
500 g marchwi
2 czerwone papryki
4 łyżki papryki mielonej słodkiej
1 łyżka papryki mielonej ostrej
1 łyżka mielonego kminu rzymskiego (kuminu) lub w ostateczności kminku
szklanka zielonych oliwek (bez pestek, bez nadzienia)
puszka pomidorów bez skórki
sok z 1 cytryny
sok z 1 cytryny
pęczek kolendry lub pietruszki
125 ml oliwy
125 ml białego wina
sól, pieprz

1. Do szerokiego garnka wlewamy oliwę. Wsypujemy wszystkie przyprawy z wyjątkiem soli. Lekko je podsmażamy, żeby całość nabrała brązowego koloru.
2. Dokładamy pokrojoną w talarki marchew. Mieszamy i dusimy do zmięknięcia ( można dodać odrobinę wody). Pokrojoną na 8 kawałków paprykę dorzucamy do marchewki. Dusimy 2 minuty.
3. Uprzednio pokropioną z połowy cytryny rybę kładziemy na dnie garnka, przykrywamy ją marchewką z papryką, dodajemy resztkę soku z cytryny, wino, solimy a na wierzch wrzucamy oliwki. Potrawy nie mieszamy tylko potrząsamy garnkiem.
4. Dusimy na małym ogniu przez 20 minut. Na koniec dodajemy natkę kolendry w całości, wyłączamy palnik i zostawiamy pod przykryciem na 20 minut.
Po_marokansku_aaa.JPG
Ps 1 Potrawę podajemy z białym pieczywem
Ps 2 Potrawa pochodzi z http://www.kuchniaplus.pl/kuchnia_przepis_...arokansku-.html
 

Załączniki

  • Ryba_po_marokansku.JPG
    Ryba_po_marokansku.JPG
    264.3 KB · Wyświetleń: 3
  • Po_marokansku_aaa.JPG
    Po_marokansku_aaa.JPG
    181.6 KB · Wyświetleń: 2
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Boshka

Member
Sie 23, 2006
6,400
0
0
Europa, podoba mi sie
icon_biggrin.gif
Zrobnie ze slodkimi ziemniakami, bo marchewka ostatnio srednia
icon_smile.gif
 

Boshka

Member
Sie 23, 2006
6,400
0
0
Europa, mam pytanie. To zielona w garnku to jest papryka zielona? Bede robic na dniach i chce pierwszy raz zrobic tak jak robiles
icon_biggrin.gif
 

europa112

Member
Paź 28, 2004
1,551
0
0
To tylko taki refleks fotograficzny. Cała papryka to czerwona papryka. Zielone są tylko oliwki i kolendra.