- Paź 28, 2004
- 1,551
- 1
- 0
Ryba po marokańsku
600 g fileta z ryby morskiej (np dorsz)
500 g marchwi
2 czerwone papryki
4 łyżki papryki mielonej słodkiej
1 łyżka papryki mielonej ostrej
1 łyżka mielonego kminu rzymskiego (kuminu) lub w ostateczności kminku
szklanka zielonych oliwek (bez pestek, bez nadzienia)
puszka pomidorów bez skórki
sok z 1 cytryny
sok z 1 cytryny
pęczek kolendry lub pietruszki
125 ml oliwy
125 ml białego wina
sól, pieprz
1. Do szerokiego garnka wlewamy oliwę. Wsypujemy wszystkie przyprawy z wyjątkiem soli. Lekko je podsmażamy, żeby całość nabrała brązowego koloru.
2. Dokładamy pokrojoną w talarki marchew. Mieszamy i dusimy do zmięknięcia ( można dodać odrobinę wody). Pokrojoną na 8 kawałków paprykę dorzucamy do marchewki. Dusimy 2 minuty.
3. Uprzednio pokropioną z połowy cytryny rybę kładziemy na dnie garnka, przykrywamy ją marchewką z papryką, dodajemy resztkę soku z cytryny, wino, solimy a na wierzch wrzucamy oliwki. Potrawy nie mieszamy tylko potrząsamy garnkiem.
4. Dusimy na małym ogniu przez 20 minut. Na koniec dodajemy natkę kolendry w całości, wyłączamy palnik i zostawiamy pod przykryciem na 20 minut.
Ps 1 Potrawę podajemy z białym pieczywem
Ps 2 Potrawa pochodzi z http://www.kuchniaplus.pl/kuchnia_przepis_...arokansku-.html

600 g fileta z ryby morskiej (np dorsz)
500 g marchwi
2 czerwone papryki
4 łyżki papryki mielonej słodkiej
1 łyżka papryki mielonej ostrej
1 łyżka mielonego kminu rzymskiego (kuminu) lub w ostateczności kminku
szklanka zielonych oliwek (bez pestek, bez nadzienia)
puszka pomidorów bez skórki
sok z 1 cytryny
sok z 1 cytryny
pęczek kolendry lub pietruszki
125 ml oliwy
125 ml białego wina
sól, pieprz
1. Do szerokiego garnka wlewamy oliwę. Wsypujemy wszystkie przyprawy z wyjątkiem soli. Lekko je podsmażamy, żeby całość nabrała brązowego koloru.
2. Dokładamy pokrojoną w talarki marchew. Mieszamy i dusimy do zmięknięcia ( można dodać odrobinę wody). Pokrojoną na 8 kawałków paprykę dorzucamy do marchewki. Dusimy 2 minuty.
3. Uprzednio pokropioną z połowy cytryny rybę kładziemy na dnie garnka, przykrywamy ją marchewką z papryką, dodajemy resztkę soku z cytryny, wino, solimy a na wierzch wrzucamy oliwki. Potrawy nie mieszamy tylko potrząsamy garnkiem.
4. Dusimy na małym ogniu przez 20 minut. Na koniec dodajemy natkę kolendry w całości, wyłączamy palnik i zostawiamy pod przykryciem na 20 minut.

Ps 1 Potrawę podajemy z białym pieczywem
Ps 2 Potrawa pochodzi z http://www.kuchniaplus.pl/kuchnia_przepis_...arokansku-.html
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: