Ryby- pod każdą postacią*

kazek

Member
Sty 13, 2005
196
0
0
Zapraszam do fantazjowania na ten temat!Podam jeden z wielu przepisów na dobrą rybkę.Składniki:1 kg filet mintaja lub morszczuka ,3 duże cebule,przyprawa do ryb,natka pietruszki,bazylia,sól,pieprz,1/2 szklanki białego wina,4 duże pieczarki. Do półmiska żaroodpornego układamy pokrojone pieczarki,następnie rybę wymaserowaną w przyprawach i białym winie.Na rybę skrojoną cebulę,lekko posolić,bazylię,pieprz z wyczuciem.Jeśli naczynie niema przykrycia,to wszystko włożyć w worek żaroodporny.Piec w tem.200*c około 30 min.Podawać z surówką z kapusty kiszonej,doprawionej oliwką ,cukrem,pieprzem,zetrzeć jabłko winnosłodkie.No i oczywiście frytki karbowane ,które się pieką w trakcie pieczenia ryby.Smacznego!
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Johasia

Member
Wrz 14, 2004
11,744
0
0
Też tak myślę, bo gdzie wegetarianom do ryb, czy rybom do wegetarian? :roll:
 

kazek

Member
Sty 13, 2005
196
0
0
Zaczynamy od śledzi:50 dkg filetów,1 cytryna,1 jabłko,1/2 l oleju lub oliwy,pieprz,ziele angielskie,liść bobkowy. Jeśli słone to lekko wymoczyć,podzielić na połówki.Cytrynę pokrajać w cienkie plasterki,jabłko obrac,pokrajać w kostkę.Ułozyć śledzie w słoju,przekladając plastrami cytryny i jabłkiem,dodając pieprz w ziarnkach,ziele angielskie i kawałki listka bobkowego.Zalac wszystko olejem lub oliwą,owiązać słoj folią spożywczą.Podawać nie wcześniej niz po 24 godzinach.
 

kazek

Member
Sty 13, 2005
196
0
0
Śledz w oleju z cebulą. 50 dkg filetów,5 dkg cebuli,1/8 l oleju lub oliwy,ocet do smaku.Cebulą obrać i pokrajać w kostke.Ulozyc śledzie w słojku,przekładajac cebulą i skrapiając octem.Zalać wszystko olejem lub oliwą,owiązać słój folią.Śledzie podawać po kilku godzinach na półmisku,ubranym korniszonami lub marnowanymi grzybami. Smacznego!
 

kazek

Member
Sty 13, 2005
196
0
0
50 dkg śledzi filetów,50 dkg kwaskowatych jabłek,6 łyżek tartej bułki,5 łyzek oleju lub oliwy,1/2 cebuli,zielona pietruszka lub jarmuż. Śledzie drobno posiekać.Jabłka umyć,obrać,utrzeć na tarce do jarzyn.Cebulę umyć,obrać,sparzyc wrzątkiem,utrzeć lub drobno posiekać.Wszystko dokładnie wymieszać,dodając tartą bułkę i olej.Ułozyć na pólmisku w krztałcie ryby,posypać bułeczką i zieloną pietruszką lub jarmużem.Smacznego!