IPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

 
Reply to this topicStart new topic
> Kukurydza z grilla
europa112
post 15 Aug 2012, 16:48
Post #1


czeladnik
*****

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 1.527
Dołączył: 28-October 04
Skąd: Dortmund
Użytkownik nr: 140



Kukurydza z grilla

Załączony plik  Kukurydza_grillowana.JPG ( 310.87K ) Suma pobrań: 17


4 kolby kukurydzy
50 g masła
sól

1.Kukurydzę delikatnie gotujemy w osolonej wodzie przez 10 minut.
2.Troszeczkę chłodzimy (tak by móc trzymać kukurydzę w dłoniach) i smarujemy masłem i solimy solą morską.
3.Grillujemy 3-4 minuty z każdej strony (kukurydza posiada cztery strony)

Ps. Kukurydza kukurydzy jest nie równa i tutaj wynika problem jej twardości. Ja osobiście zastosowałem tutaj kukurydzę ze sklepu (bardzo miękką i do tego słodką) . Od czasu do czasu jestem właścicielem kukurydzy takiej prosto z pola. Należy ją znacznie dłużej gotować. Zerwane we wrześniu niestety nie nadają się do konsumpcji
Ps2. Kukurydzę można przyrządzić w piekarniku , a prawdziwym rarytasem stają się pieczona nad ogniskiem.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Moniak
post 15 Aug 2012, 17:09
Post #2


kucharz 3 gwiazdek
**************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 15.199
Dołączył: 19-September 04
Użytkownik nr: 69



Kukurydzy bardzo długo się nie gotuje, bo niestety twardnieje wraz z czasem gotowania (sprawdzone niestety na sobie). Do wody oprócz soli można dodać nieco cukru. Można zrobić na grillu surową kukurydzę "z włosami", należy ją tylko przed grillowaniem wymoczyć w wodzie, żeby na grillu się nie spaliła.
A żeby łatwiej było zdjąć i później jeść mozna wbić w końce kukurydzy namoczone wcześniej dobrze połówki patyczków do szaszłyków icon_smile.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Cinka
post 15 Aug 2012, 17:15
Post #3


kucharz 3 gwiazdek
******************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 30.541
Dołączył: 5-May 06
Skąd: Górny Śląsk
Użytkownik nr: 1.716



Kukurydzę gotuje się kilka minut w NIEOSOLONEJ wodzie - młodziusieńka krócej, dobrze dojrzała max do 8 min, stara się rzeczywiście nie nadaje - przed końcem czasu gotowania dodajemy sól.
Tak gotowana kukurydza jest mięciutka i soczysta. Im dłużej się gotuje tym gorsza w smaku i twarda.
Moniak patent z patyczkami super daumen.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Moniak
post 15 Aug 2012, 18:00
Post #4


kucharz 3 gwiazdek
**************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 15.199
Dołączył: 19-September 04
Użytkownik nr: 69



icon_smile.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
qd
post 18 Sep 2012, 16:57
Post #5


szef kuchni
********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 4.714
Dołączył: 28-August 05
Skąd: Szczecin
Użytkownik nr: 692



Kukurydze sie piecze rónież w piekarniku, koniecznie w pełnej osłonie z liści. Ok 15 min w 200 stopniach.
Zachowuje caly sok slodycz i aromat. Kazdy biesiadnik sam obiera z lisci i macza w soli i masle, ogryza zębami, a blogosc mu sie na buzi rozlewa icon_smile.gif

qd obgryzajaca kolejna kolbe mniam.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic

 



Wersja Lo-Fi Datenschutzerklärung |  Impressum |  Aktualny czas: 21st February 2020 - 13:43