Kukurydza z grilla

europa112

Member
Paź 28, 2004
1,551
0
0
Kukurydza z grilla

Kukurydza_grillowana.JPG

4 kolby kukurydzy
50 g masła
sól

1.Kukurydzę delikatnie gotujemy w osolonej wodzie przez 10 minut.
2.Troszeczkę chłodzimy (tak by móc trzymać kukurydzę w dłoniach) i smarujemy masłem i solimy solą morską.
3.Grillujemy 3-4 minuty z każdej strony (kukurydza posiada cztery strony)

Ps. Kukurydza kukurydzy jest nie równa i tutaj wynika problem jej twardości. Ja osobiście zastosowałem tutaj kukurydzę ze sklepu (bardzo miękką i do tego słodką) . Od czasu do czasu jestem właścicielem kukurydzy takiej prosto z pola. Należy ją znacznie dłużej gotować. Zerwane we wrześniu niestety nie nadają się do konsumpcji
Ps2. Kukurydzę można przyrządzić w piekarniku , a prawdziwym rarytasem stają się pieczona nad ogniskiem.
 

Załączniki

  • Kukurydza_grillowana.JPG
    Kukurydza_grillowana.JPG
    310.9 KB · Wyświetleń: 0

Moniak

Well-known member
Wrz 19, 2004
15,874
173
63
Kukurydzy bardzo długo się nie gotuje, bo niestety twardnieje wraz z czasem gotowania (sprawdzone niestety na sobie). Do wody oprócz soli można dodać nieco cukru. Można zrobić na grillu surową kukurydzę "z włosami", należy ją tylko przed grillowaniem wymoczyć w wodzie, żeby na grillu się nie spaliła.
A żeby łatwiej było zdjąć i później jeść mozna wbić w końce kukurydzy namoczone wcześniej dobrze połówki patyczków do szaszłyków
icon_smile.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
12
38
Kukurydzę gotuje się kilka minut w NIEOSOLONEJ wodzie - młodziusieńka krócej, dobrze dojrzała max do 8 min, stara się rzeczywiście nie nadaje - przed końcem czasu gotowania dodajemy sól.
Tak gotowana kukurydza jest mięciutka i soczysta. Im dłużej się gotuje tym gorsza w smaku i twarda.
Moniak patent z patyczkami super
daumen.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

qd

Well-known member
Sie 28, 2005
7,726
1,115
113
Kukurydze sie piecze rónież w piekarniku, koniecznie w pełnej osłonie z liści. Ok 15 min w 200 stopniach.
Zachowuje caly sok slodycz i aromat. Kazdy biesiadnik sam obiera z lisci i macza w soli i masle, ogryza zębami, a blogosc mu sie na buzi rozlewa
icon_smile.gif


qd obgryzajaca kolejna kolbe
mniam.gif