- Lis 28, 2005
- 33,921
- 6,343
- 113
Zapiekanka z białą kapustą
z kuchni dawnej Jugosławii
Źródło przepisu - "Przyjaciółka z Tobą w kuchni bułgarskiej, greckiej, jugosławiańskiej, tureckiej" 1989
Składniki:
1kg młodej baraniny lub wieprzowiny ( u mnie ta druga)
ok. 1/2 szklanki tłuszczu (u mnie mniej)
1 średnia cebula drobno posiekana
1 kg białej kapusty
3 -5 posiekanych ząbków czosnku
3-5 pomidorów, sparzonych, obranych i pokrojonych w plasterki
sól, pieprz, ostra papryka w proszku (u mnie dodatkowo słodka papryka)
Wykonanie:
Mięso pokroić w drobną kostkę i smażyć na rozgrzanym tłuszczu na średnim ogniu do zrumienienia, dodać cebulę i dusić na małym ogniu 10 minut.Oczyszczoną kapustę poszatkować. Do wysmarowanego tłuszczem żaroodpornego naczynia wkładać warstwami: kapustę, mięso z cebulą, odrobinę czosnku, doprawiając do smaku solą, pieprzem i papryką. Wierzch przybrać plasterkami pomidorów, wlać 1/2 szklanki wody. Wstawić pod przykryciem do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 2 godziny. W razie potrzeby podlać 2 łyżkami wody.
Podawać w tym samym naczyniu ze świeżym białym pieczywem.
Zapiekanka jest smaczniejsza na drugi dzień.
Moje uwagi:
Łatwy, samo się robiący bigosik. Po dwóch godzinach wyłączyłam piekarnik, wymieszałam zawartość naczynia, ponownie przykryłam i wstawiłam na pół godziny do stygnącego piekarnika. Nie musiałam dolewać wody - pół szklanki w zupełności wystarczyło.
Mięsa miałam trochę mniej niż w przepisie, ale nie ważyłam kapusty - dałam niewielką główkę.
Danie przygotowałam na jutro, ale już dziś jest smaczne. Kapusta jest miękka, ale nie rozgotowana, pachnącą pomidorami i pikantna.
Pasuje mi do niej jeszcze posiekany koperek, więc go dodam przed podaniem na stół.

z kuchni dawnej Jugosławii
Źródło przepisu - "Przyjaciółka z Tobą w kuchni bułgarskiej, greckiej, jugosławiańskiej, tureckiej" 1989
Składniki:
1kg młodej baraniny lub wieprzowiny ( u mnie ta druga)
ok. 1/2 szklanki tłuszczu (u mnie mniej)
1 średnia cebula drobno posiekana
1 kg białej kapusty
3 -5 posiekanych ząbków czosnku
3-5 pomidorów, sparzonych, obranych i pokrojonych w plasterki
sól, pieprz, ostra papryka w proszku (u mnie dodatkowo słodka papryka)
Wykonanie:
Mięso pokroić w drobną kostkę i smażyć na rozgrzanym tłuszczu na średnim ogniu do zrumienienia, dodać cebulę i dusić na małym ogniu 10 minut.Oczyszczoną kapustę poszatkować. Do wysmarowanego tłuszczem żaroodpornego naczynia wkładać warstwami: kapustę, mięso z cebulą, odrobinę czosnku, doprawiając do smaku solą, pieprzem i papryką. Wierzch przybrać plasterkami pomidorów, wlać 1/2 szklanki wody. Wstawić pod przykryciem do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 2 godziny. W razie potrzeby podlać 2 łyżkami wody.
Podawać w tym samym naczyniu ze świeżym białym pieczywem.
Zapiekanka jest smaczniejsza na drugi dzień.
Moje uwagi:
Łatwy, samo się robiący bigosik. Po dwóch godzinach wyłączyłam piekarnik, wymieszałam zawartość naczynia, ponownie przykryłam i wstawiłam na pół godziny do stygnącego piekarnika. Nie musiałam dolewać wody - pół szklanki w zupełności wystarczyło.
Mięsa miałam trochę mniej niż w przepisie, ale nie ważyłam kapusty - dałam niewielką główkę.
Danie przygotowałam na jutro, ale już dziś jest smaczne. Kapusta jest miękka, ale nie rozgotowana, pachnącą pomidorami i pikantna.
Pasuje mi do niej jeszcze posiekany koperek, więc go dodam przed podaniem na stół.

Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: