- Wrz 17, 2004
- 1,305
- 0
- 0
Soczewica Dorkowa ( na 2 osoby )
pół paczki soczewicy ( dobrze wypłukać )
cebula, czosnek
4-5 pieczarek
papryka czerwona albo zielona
pół puszki pomidorów , albo świeże pomidory 2 szt.
przyprawy: zioła prowansalskie, bazylia suszona, pieprz ziołowy, sól, pieprz czarny , czosnek granulowany, papryka ostra, ziele angielskie, liść laurowy,lubczyk (ciutka!).
Wszystkie produkty podane sa orientacyjnie, proporcje zmieniam w zależności od zasobów w lodówie
Cebulkę zeszklić na teflonowej patelni, dodać papryką pokrojoną w kostkę , udusić z niewielką ilością wody,
dodać pieczarki pokrojone w/g "widzimisię", dodać rozgnieciony czosnek ( tak z 2 ząbki).
Wypłukaną soczewicę, zalać niewielką ilością wody i gotować w zależności od koloru. Dodać przyprawy. Na końcu dodać uduszone warzywa i pomidory z puszki albo pokrojone świeże. Chwilkę jeszcze podgotować
Pyszne z kleksem z jogurtu naturalnego
pół paczki soczewicy ( dobrze wypłukać )
cebula, czosnek
4-5 pieczarek
papryka czerwona albo zielona
pół puszki pomidorów , albo świeże pomidory 2 szt.
przyprawy: zioła prowansalskie, bazylia suszona, pieprz ziołowy, sól, pieprz czarny , czosnek granulowany, papryka ostra, ziele angielskie, liść laurowy,lubczyk (ciutka!).
Wszystkie produkty podane sa orientacyjnie, proporcje zmieniam w zależności od zasobów w lodówie
Cebulkę zeszklić na teflonowej patelni, dodać papryką pokrojoną w kostkę , udusić z niewielką ilością wody,
dodać pieczarki pokrojone w/g "widzimisię", dodać rozgnieciony czosnek ( tak z 2 ząbki).
Wypłukaną soczewicę, zalać niewielką ilością wody i gotować w zależności od koloru. Dodać przyprawy. Na końcu dodać uduszone warzywa i pomidory z puszki albo pokrojone świeże. Chwilkę jeszcze podgotować
Pyszne z kleksem z jogurtu naturalnego
